Clicky


Oekraïense media: Oekraïne achter aanslag op Krimbrug met drones

Oekraïense media: Oekraïne achter aanslag op Krimbrug met drones [+video]
17-07-2023 10:27 | Buitenland | auteur ANP/RTR

KYIV - Oekraïense media melden dat de brug over de Straat van Kertsj, de zeestraat tussen de Krim en Rusland, is aangevallen met speciale "oppervlaktedrones" door de Oekraïense geheime dienst SBU in samenwerking met de marine. De krijgsmacht had eerder laten weten niets met de aanslag te maken te hebben en suggereerde dat de Russen zelf achter de aanslag op hun brug zaten.

Het Kremlin liet weten dat "het terroristische regime in Kyiv" in de nacht van zondag op maandag een aanslag op de brug heeft gepleegd en dat een pijler is beschadigd.

Bij de aanslag zijn op de brug twee doden gevallen, een echtpaar. Hun dochter is zwaar gewond naar een ziekenhuis gebracht, meldden Russische media. Het wegverkeer over de brug is stilgelegd. De treinverbinding over de brug is naar het zich laat aanzien niet aangetast door de aanslag.

Automobilisten wordt aangeraden in plaats van de brug, de veerboot of de route door "de nieuwe regio's" te nemen. Daarmee wordt gedoeld op de sinds 2022 door Rusland bezette gebieden aan de noordkant van de Zee van Azov. Het schiereiland de Krim werd in 2014 geannexeerd door Rusland.

De 18 kilometer lange Krimbrug stortte in oktober deels in na een ontploffing die volgens Moskou onderdeel was van een aanval van Oekraïne. Dat land gaf maanden later pas indirect toe iets met de aanval van doen te hebben gehad. De in 2018 geopende brug is van groot belang voor Rusland vanwege de bevoorrading van Russische troepen in Oekraïne. De pro-Russische parlementsvoorzitter van de Krim denkt dat de problemen aan de weg snel opgelost zullen zijn.