Clicky


Bosbrand op La Palma lijkt door mensen te zijn veroorzaakt

Bosbrand op La Palma lijkt door mensen te zijn veroorzaakt
17-07-2023 10:48 | Buitenland | auteur ANP

SANTA CRUZ DE LA PALMA - De Spaanse politie vermoedt dat de bosbrand op het eiland La Palma, onderdeel van de Canarische Eilanden, is begonnen op een nachtelijk feest in een recreatiegebied.

In de zeer dunbevolkte bosrijke streek circa 20 kilometer ten noordwesten van de stad Santa Cruz de la Palma is een groot stuk bos in de as gelegd. Het getroffen gebied zou echter niet zo groot zijn als aanvankelijk beweerd en maandag werd ervan uitgegaan dat er duizend hectare bos is afgebrand.

Circa 4200 mensen moesten hun woningen verlaten, maar de meeste evacués kunnen terug naar huis, omdat de brand geen directe dreiging meer vormt. De brand is nog steeds niet onder controle, maar de brandbestrijders hebben goede hoop dat het binnen afzienbare tijd lukt de brand meester te worden, aldus plaatselijke media.

Het vulkanische eiland heeft vergeleken met de andere Canarische Eilanden veel bos en kent wel vaker grote bosbranden, zoals in 2005, 2009, 2012 en 2016. In 2021 was er nog een vulkaanuitbarsting die bijna drie maanden duurde en voor bijna 850 miljoen euro schade aanrichtte. Een heel dorp werd weggevaagd.