Clicky


Frans kabinet bijeen over veiligheid op de weg en term 'verkeersmoord'

Frans kabinet bijeen over veiligheid op de weg en term 'verkeersmoord'
17-07-2023 11:34 | Weer en Verkeer | auteur ANP

PARIJS - De Franse regering bespreekt maandagmiddag de verkeersveiligheid en wil het verwijtbaar veroorzaken van ongelukken in hardere termen in de wet opnemen.

Bestuurders die bijvoorbeeld onder de invloed van alcohol of drugs een ernstig verkeersongeval veroorzaken worden momenteel vervolgd wegens onvrijwillige doodslag. Slachtoffers hebben geklaagd dat iemand die straalbezopen of gedrogeerd achter het stuur zit en een ernstig ongeluk veroorzaakt, niet "onvrijwillig" doodslag pleegt.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin gaat hierin mee en wil de term "verkeersmoord" invoeren. Hij heeft echter al aangegeven dat volgens het voorstel in de wet de straffen niet hoger worden voor verkeersmoord dan voor doodslag.

Eerder dit jaar was er een schandaal rond de in het land bekende acteur en komiek Pierre Palmade, dat de discussies over alcohol en drugs in het verkeer heftiger heeft gemaakt.

Palmade reed onder de invloed van cocaïne met grote snelheid op de verkeerde weghelft en botste frontaal op een auto waarin een man met zijn 6-jarige zoon en een zwangere schoonzus zaten. De inzittenden raakten zwaargewond en de ongeboren baby van de zwangere vrouw overleefde het niet.