Clicky


Nieuw hoogspanningsstation maakt verdere elektrificatie Schiphol mogelijk

Nieuw hoogspanningsstation maakt verdere elektrificatie Schiphol mogelijk
17-07-2023 14:25 | Algemeen | auteur Redactie

SCHIPHOL - Royal Schiphol Group werkt samen met netbeheerder Liander om een nieuw hoogspanningsstation te realiseren. Hierdoor krijgt Schiphol meer capaciteit op het net. Het nieuw te bouwen hoogspanningsstation gaat in 2027 onder andere de terminal en kantoren van stroom voorzien en draagt bij aan de verduurzaming van de terminal.

De ambitie van Schiphol is dat in 2030 alle eigen gebouwen op de luchthaven van het gas af zijn. Schiphol en Liander hebben op 13 juli een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de bouw en het beheer van het nieuwe station.

"Wij zijn blij dat met deze ondertekening van de overeenkomst met Liander de realisatie van start gaat. Schiphol werkt al jaren aan het verduurzamen van de luchthaven. We hebben al veel bereikt, maar hebben ook nog een lange weg te gaan. We zijn druk bezig die verduurzaming te versnellen. De bouw van dit nieuwe hoogspanningsstation draagt in belangrijke mate bij aan het versnellen van de energietransitie van Schiphol, specifiek bijvoorbeeld in onze ambitie om van het gas af te gaan in terminal 1 & 2", Sybren Hahn, director Asset Management.

Bouw nieuw station

Het nieuwe station krijgt geen standaard lay-out. Er wordt door Schiphol in samenwerking met BAM een robuuste, toekomstbestendige stroombron gerealiseerd, mede ten behoeve van Liander. De gebouwen worden ingepast in de omgeving door ze te overkappen met een groene koepel waarop een mix van bomen, struiken en kruiden groeit. In combinatie met de naastgelegen waterberging wordt hiermee ruimte gegeven aan biodiversiteit en natuur. Door deze afwerking gaat het station als een heuvel op in de omgeving. Het is een robuuste toekomstbestendige stroombron die 40 tot 60 jaar meegaat. Start van de bouw staat gepland voor begin 2024.