Clicky


Negeren 'safetycar' bij Vierdaagse kan tot diskwalificatie leiden

Negeren 'safetycar' bij Vierdaagse kan tot diskwalificatie leiden
18-07-2023 19:18 | Binnenland | auteur ANP

NIJMEGEN - Vierdaagsedeelnemers die blijven weigeren om achter de zogenoemde safetycar te blijven, lopen de kans dat ze worden gediskwalificeerd. Het bestuur van de Vierdaagse sluit dat niet uit, nu dinsdag is gebleken dat een klein aantal wandelaars de inzet vooraf van de bezemwagen beschouwt als "wandelaar pesten" en het verbod op passeren van de wagen daarom negeert. Dat heeft marsleider Henny Sackers dinsdagmiddag gezegd.

De safetycar is dit jaar nieuw. De wagen rijdt voor het wandellegioen uit om te controleren of alle parcoursen veilig zijn. Zo moeten er bijvoorbeeld wegen worden afgesloten en omleidingen worden ingesteld voor de doorkomst van de Vierdaagse. Wandelaars op de 50 kilometer die heel snel lopen waren in het verleden wel eens eerder dan dat de afsluitingen waren geregeld en liepen dan in het donker op een drukbereden openbare weg. "Er zijn situaties geweest dat ik erg blij was dat het goed was afgelopen", aldus Sackers.

Dinsdag weigerde een kleine groep om zich naar de snelheid van de safetycar te schikken. Als ze dat blijven doen veroorzaakt hun gedrag onverantwoorde risico’s en dat geeft het Vierdaagsebestuur het recht om ze te weren van het parcours, zegt Sackers. "We doen dit voor de veiligheid van iedereen. Bovendien is de Vierdaagse geen wedstrijd, je hoeft niet de eerste te zijn." De groep weigeraars wordt woensdag scherp in de gaten gehouden.

Er zijn dinsdag ook elf lopers gediskwalificeerd omdat ze probeerden een stuk van hun wandelroute af te snijden. Een aantal andere wandelaars heeft een waarschuwing gekregen. Als ze weer in de fout gaan, kan dat tot strengere maatregelen leiden.