Clicky


dnata verwerkt jaarlijks 42.000 ton bloemen op Schiphol

dnata verwerkt jaarlijks 42.000 ton bloemen op Schiphol
19-07-2023 09:07 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

AMSTERDAM - dnata, onderdeel van de Emirates Group en een van 's werelds meest toonaangevende luchtvaartdienstverleners, verwerkt jaarlijks tot 42.000 ton delicate bloemen vanuit haar geavanceerde vrachtfaciliteiten in Amsterdam.

Van chrysanten tot gipskruid

Orchideeën, chrysanten en de altijd geliefde rozen zijn de populairste soorten van de 27.000 ton bloemen die jaarlijks worden geïmporteerd. Dagelijks komen er ladingen van deze bloemen naar het Europese continent vanuit belangrijke markten in Oost-Afrika en Zuid-Amerika. Een van de drukste periodes van het jaar zijn de weken voor Valentijnsdag in februari, met meerdere vrachtvliegtuigen die elke dag aankomen om Europa's tortelduifjes te bevoorraden.

De Amsterdamse faciliteiten van dnata beheren ook de export van 15.000 ton bloemen per jaar, voornamelijk de gerbera, gipskruid en pioenrozen van Hollandse bodem.

Snel en efficiënt transportproces

Jan van Anrooy, Managing Director van dnata Nederland, zegt: "Begrijpen wat onze klanten precies nodig hebben, is cruciaal om ervoor te zorgen dat bederfelijke artikelen zoals bloemen hun versheid en levensduur behouden, waardoor de waarde voor onze klanten behouden blijft. Ons klantgerichte team en hoogstaande faciliteiten zorgen ervoor dat bederfelijke goederen snel en efficiënt worden verwerkt gedurende het hele transportproces."

Snelheid en temperatuur

Om de temperatuur van de bloemen onder controle te houden, is het belangrijk dat het product snel en zo onaangeroerd mogelijk wordt verwerkt; van het uitladen uit het vliegtuig, naar de dnata faciliteit en verder naar de vrachtwagens. dnata's hoogopgeleide teams kunnen een vol vrachtvliegtuig met bloemen uitladen en deze in ongeveer 90 minuten in de vrachtwagens laden. Indien nodig, zorgen dnata's koelfaciliteiten op de hub in Amsterdam voor gekoelde opslag om de versheid te behouden, voordat de bloemen verder worden vervoerd, geveild en gedistribueerd door heel Europa.

Nieuw vrachtcentrum op Schiphol

dnata levert momenteel grond- en vrachtafhandelingsdiensten aan 37 luchtvaartmaatschappijen op Amsterdam Airport Schiphol (AMS). Dit gebeurt met een team van 1.000 luchtvaartprofessionals, die 10.000 vluchten afhandelen en jaarlijks 540.000 ton vracht verwerken.

In 2024 zal dnata haar activiteiten in Nederland flink uitbreiden met de opening van een volledig geautomatiseerd vrachtcentrum, dnata Cargo City Amsterdam, op Schiphol. Het is een van de grootste en meest geavanceerde faciliteiten in zijn soort, met keurmerken voor duurzaamheid en milieuvriendelijk ontwerp. De faciliteit van 61.000 vierkante meter maakt gebruik van geavanceerde technologieën en kan jaarlijks meer dan 850.000 ton vracht verwerken, waaronder bederfelijke waren, farmaceutische producten, gevaarlijke goederen, post, levende dieren, vliegtuigmotoren en voertuigen.

Wereldwijde keurmerken

De faciliteiten van dnata in Amsterdam zijn gecertificeerd door IATA's Centre of Excellence for Independent Validators in Pharmaceutical Logistics (CEIV Pharma). Dit toont aan dat het bedrijf farmaceutische producten kan vervoeren volgens de strengste normen. Verder beschrijft de certificering voor Good Distribution Practice (GDP) de minimumnormen waaraan een groothandelaar moet voldoen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit en integriteit van geneesmiddelen in de hele bevoorradingssketen behouden blijft. Deze keurmerken laten zien dat dnata zich inzet voor goede distributie en kwaliteit in elk aspect van de dienstverlening.