Clicky


Bosbranden houden aan in Griekenland, ook bosbrand op Rhodos

Bosbranden houden aan in Griekenland, ook bosbrand op Rhodos
19-07-2023 12:28 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

ATHENE - De Griekse brandweer is voor de derde achtereenvolgende dag op meerdere plaatsen druk met bosbranden.

De hevigste woedt circa 25 kilometer ten noordwesten van het centrum van Athene en breidt zich woensdag verder uit. Een aantal panden is daar volledig door het vuur verwoest, met name in de plaats Mandra.

Droogte en harde wind maken het blussen erg moeilijk. Op het eiland Rhodos is ook een bosbrand uitgebroken in het bergachtige noorden. Enkele dorpen en een historisch hotel, hotel Elafos, worden geëvacueerd.

De branden ten zuidoosten van Athene en die ten noorden van de stad Korinthe lijken gestabiliseerd. Bij Korinthe woedt de brand vlak bij een olieraffinaderij, maar daar is het vuur voorlopig tot staan gebracht, aldus Griekse media. Op veel plekken gaat het wel weer hard waaien en de temperaturen stijgen waarschijnlijk in de loop van de week. Vooralsnog zijn er geen gewonden gevallen.

Frankrijk en Italië hebben elk twee blusvliegtuigen en brandweerlieden gestuurd om te helpen blussen, nadat Griekenland dinsdag het zogeheten EU-mechanisme voor civiele bescherming had geactiveerd. Daar kunnen landen bij noodsituaties die hen boven het hoofd dreigen te stijgen om hulp van andere Europese landen vragen. Als reactie daarop sturen nu ook Polen, Roemenië en Slowakije brandweerteams naar Griekenland, meldt de Europese Commissie. Het gaat in totaal om 220 brandweerlieden en 65 brandweerwagens.