Clicky


Onderzoek naar geldinzamelingsactie voor agent die jongen doodde

Onderzoek naar geldinzamelingsactie voor agent die jongen doodde
19-07-2023 18:40 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - Franse aanklagers zijn een onderzoek gestart naar een geldinzamelingsactie voor de agent die eind juni een 17-jarige jongen doodschoot. De controversiële crowdfunding leverde in korte tijd meer geld op dan die voor de nabestaanden van de jongen en eindigde nadat meer dan 1,6 miljoen euro was ingezameld.

De moeder van de jongen had een aanklacht ingediend vanwege vermeende fraude, misbruik van persoonsgegevens en samenzwering. Het onderzoek wordt door de familie verwelkomd, laat hun woordvoerder weten.

De initiatiefnemer van de crowdfunding is de zeer rechtse oud-politicus Jean Messiha. Hij sprak van een "kreet van Fransen voor orde en liefde voor hun veiligheidsdiensten". Hij beëindigde de online inzameling na klachten en juridische aanklachten van linkse partijen en nabestaanden, meldde de Franse BFM TV eerder.

Gemiddeld 17 jaar

De 17-jarige Nahel werd bij Parijs na verkeersovertredingen doodgeschoten door de motoragent. De 38-jarige agent werd daarna opgepakt op verdenking van doodslag. Vooral in de eerste dagen na het schietincident vonden in Frankrijk protesten en hevige rellen plaats. Critici vinden dat de politie te hard heeft opgetreden en spreken van racisme. De tiener had een Algerijnse afkomst.

Bij de rellen werden meer dan 3700 mensen opgepakt met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar. Er zijn al bijna 1300 vonnissen uitgesproken, waarbij 95 procent van de beschuldigden werd veroordeeld voor onder meer vandalisme, diefstal, brandstichting of het aanvallen van agenten. Meer dan zevenhonderd mensen zijn veroordeeld tot celstraffen.