Clicky


Oekraïne beschouwt schepen naar bezette havens als vijandig

Oekraïne beschouwt schepen naar bezette havens als vijandig
20-07-2023 15:42 | Buitenland | auteur ANP/AFP

KYIV - Oekraïne beschouwt schepen voortaan als vijandig als zij naar Oekraïense havens varen die door Rusland zijn bezet, of naar Russische havens aan de Zwarte Zee. De stap van de regering in Kyiv volgt op de Russische verklaring om schepen op weg naar Oekraïense havens aan de Zwarte Zee als oorlogspartij te zien.

Oekraïne zal vanaf vrijdag betrokken schepen als mogelijk vervoerder van militaire lading beschouwen, "met alle bijbehorende risico's". In een verklaring van het ministerie van Defensie wordt gewezen op het lot van het Russische vlaggenschip Moskva, dat door Oekraïne tot zinken werd gebracht na de Russische invasie in Oekraïne begin vorig jaar. De ondergang van de Moskva "bewijst dat de strijdkrachten van Oekraïne over de nodige middelen beschikken om de Russische agressie op zee af te weren", aldus het ministerie.

De dreigingen over en weer zijn een gevolg van het aflopen van een internationale graandeal, die het mogelijk maakte dat Oekraïne ondanks de oorlog graan kon blijven exporteren via de Zwarte Zee. Rusland maakte niet duidelijk welke maatregelen eventueel worden genomen tegen "vijandige" schepen.

Moskou zou bereid zijn de deal weer na te leven als volledig aan de voorwaarden wordt voldaan die eerder waren overeengekomen. De Russen beweren onder meer dat de eigen export wordt belemmerd.