Clicky


Klimaatactivisten blokkeren spoor op Rotterdamse Maasvlakte

Klimaatactivisten blokkeren spoor op Rotterdamse Maasvlakte [+foto's]
21-07-2023 10:22 | Algemeen | auteur Redactie | ANP

ROTTERDAM - [update 19:08 uur] Bij protesten in Rotterdam van actiegroepen Extinction Rebellion en Kappen met Kolen zijn dertien mensen aangehouden. "De demonstraties verliepen vreedzaam, maar dertien mensen weigerden het bevel om te vertrekken op te volgen. Ze zijn meegenomen en krijgen een proces-verbaal mee", zegt een woordvoerder van de politie.

Zo'n vijftien actievoerders ketenden zich vrijdagochtend even na 10.00 uur vast aan het spoor aan de Missouriweg op de Maasvlakte, waarover de kolen per trein worden vervoerd van het Europees Massagoed Overslagbedrijf (EMO). Aan de actie bij het spoor deden zo'n dertig actievoerders mee. Ze waren van plan om te blijven zitten tot hun eis, om te stoppen met kolen, wordt ingewilligd. "Als we eerder weggehaald worden, dan komen we terug", beloofden ze.

Naast de blokkadeactie op het spoor was er ook een actie bij het Havenbedrijf. Daar blokkeerden zo'n twintig mensen enige tijd de ingang van het World Port Center aan de Wilhelminakade. Deze acties zijn onderdeel van een reeks. Eerder werd actiegevoerd bij Tata Steel in IJmuiden en in de haven van Amsterdam. De acties van vrijdag zijn volgens een woordvoerder het "begin van een langere campagne in Rotterdam".

Vriendelijk

De politie liet de actievoerders ongemoeid. "Zij zijn niemand tot last", zei een politiewoordvoerster eerder op de vrijdag. "De sfeer is vriendelijk, gemoedelijk en er is goed contact", benadrukt ze.

De organisaties willen dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de overslag van kolen. Naast de eis om te stoppen met kolen vanwege de schade aan het klimaat, werd ook geprotesteerd tegen "zeer ernstige mensenrechtenschendingen" die gepaard zouden gaan met de kolenwinning in Colombia.