Clicky


Rabobank verhoogt spaarrentes opnieuw

Rabobank verhoogt spaarrentes opnieuw
21-07-2023 11:16 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - [update 17:25 uur] De Rabobank verhoogt de rente op spaargeld voor de tweede keer in korte tijd. Per 15 augustus krijgen de meeste spaarders 1,5 procent rente over hun tegoeden, waar dat nu nog 1,25 procent is. Daarmee zet Rabobank in op de hoogste spaarrente van de drie Nederlandse grootbanken.

Klanten die hun spaargeld tot een jaar vastzetten profiteren al twee weken eerder van de renteverhoging. Wie zijn spaargeld langer onberoerd laat, kan hogere rentes krijgen.

De marktrentes, dus de tarieven waarvoor bijvoorbeeld banken onderling geld uitlenen, stegen de afgelopen tijd hard door acties van centrale banken om de hoge inflatie te bestrijden. De nieuwe verhoging van de spaarrente bij de Rabobank is daar een reactie op, stelt een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder volgen spaarrentes de marktrentes altijd met een vertraging. Dat komt doordat banken het geld van spaarders vaak beleggen in langer lopende producten, zoals hypotheken, en daarvoor waren de rentes tot zo'n twee jaar geleden nog erg laag.

Eerder deze maand ging de rente bij de Rabobank ook al omhoog, van 1 naar 1,25 procent. ABN AMRO kondigde onlangs aan de rente in augustus met een kwart procentpunt te verhogen tot 1,25 procent voor alle tegoeden tot 1 miljoen euro. De ING laat weten de rente halverwege volgende maand ook weer wat op te krikken. Alle particuliere ING-klanten zullen dan 1,25 procent rente ontvangen over het spaarsaldo tot en met 10.000 euro. Daarboven wordt de rente bij ING 1,15 procent over tegoeden tot en met 1 miljoen euro.

De drie grote banken beheren ongeveer 80 procent van alle spaarrekeningen in Nederland, maar bieden lang niet de hoogste rentes aan klanten. De relatief nieuwe onlinebank Bunq probeert klanten te lokken met 2,46 procent rente. Ook andere banken bieden aanzienlijk hogere rentes aan. Openbank, een dochter van het Spaanse Santander, hoopt met een rente van 3 procent in de eerste zes maanden spaarders binnen te halen.