Clicky


Tot 4,5 jaar cel voor amfetamineproductie in loods Nijkerk

Tot 4,5 jaar cel voor amfetamineproductie in loods Nijkerk
21-07-2023 12:14 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank legt zeven mannen uit de omgeving van Amsterdam tot 4,5 jaar gevangenisstraf op voor de productie van amfetamine, het aanwezig hebben van amfetamine(-olie) en de voorbereiding van het productieproces. De productie vond plaats in een groot drugslab in een loods in Nijkerk. Een achtste man, de 77-jarige verhuurder van de loods, krijgt een gevangenisstraf van 2,5 jaar.

In oktober 2022 kwam de politie twee mannen op het spoor bij het passeren van een Mercedes Sprinter. De politie kreeg een melding dat de auto in 2020 was gezien bij een pand waar drugs werd geproduceerd. Bij het doorzoeken van de auto vond de politie onder andere twee verboden jammers (stoorzenders), twee telefoons en een briefje met een soort codes. Op dezelfde dag reed ook een man in een Mercedes-Benz weg bij hetzelfde perceel in Nijkerk. Ook deze auto werd doorzocht. De politie trof daarbij eenzelfde briefje met codes, een Google Pixel telefoon en een MIFI-kastje aan, waarmee in het geheim kan worden gecommuniceerd.

Later die dag viel de politie binnen in de loods op het perceel waar beide auto’s vandaan kwamen. De agenten troffen een groot drugslaboratorium aan. Vier mannen kwamen vanaf een zolderverdieping de trap af naar beneden. In het lab was de productie van amfetamine op dat moment volop gaande. De politie trof grote hoeveelheden grondstoffen aan, die nodig zijn voor de productie van amfetamine. Een aantal van die grondstoffen kwam ook voor op de gevonden codebriefjes. Verder werd een hoeveelheid amfetamine (eindproduct) aangetroffen. 

Bewijsuitsluiting

De verdediging van de drie mannen in de auto's stelt dat de in de auto's gevonden spullen niet voor het bewijs mochten worden gebruikt, omdat de doorzoekingen door de politie onrechtmatig waren. De rechtbank ziet dat anders. Volgens de rechtbank kon de politie redelijkerwijs vermoeden dat er drugs in de auto's lagen. Beide doorzoekingen waren daarom rechtmatig en de aangetroffen spullen mogen worden gebruikt voor het bewijs. 

Gevangenisstraffen

De rechtbank oordeelt dat sprake is van ernstige delicten, waarbij lange gevangenisstraffen passen. Amfetamine is zeer verslavend en schadelijk voor de gezondheid. De productie en verkoop ervan gaat vaak samen met andere vormen van zware, georganiseerde criminaliteit. Daar komt bij dat het drugsafval vaak rechtstreeks in de natuur wordt geloosd, dit veroorzaakt grote schade.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat het om een grootschalig drugslab ging, bedoeld om grote hoeveelheden amfetamine-olie te produceren. Een aantal van de mannen communiceerde met elkaar via codes en maakte gebruik van stoorzenders en middelen om in het geheim te communiceren. Dit bevestigt het beeld van de rechtbank dat sprake was van een professioneel samenwerkingsverband. De hoogte van de straf is afhankelijk van de rol van de afzonderlijke mannen.

De leveranciers

De politie trof appberichten aan in de telefoons uit de Mercedes Sprinter. De rechtbank stelt vast dat de twee mannen van 62 en 60 uit Diemen en Amsterdam in de auto de gebruikers waren van de telefoons. In groepsapps waarvan zij deel uitmaakten spraken ze in codetaal. De politie kon de berichten ontcijferen met behulp van de codebriefjes uit de auto's. Uit de berichten en de in het lab aangetroffen DNA van beide mannen leidt de rechtbank af dat de mannen in de Mercedes Sprinter de leveranciers waren van grondstoffen voor de productie van amfetamine in het lab in Nijkerk. Zij vormden hiermee een onmisbare schakel in het productieproces. De rechtbank vindt daarom bewezen dat deze mannen zich gezamenlijk bezighielden met de productie van amfetamine en de voorbereiding van dit proces. De rechtbank legt het duo een gevangenisstraf op van 54 maanden. Deze mannen krijgen een hogere straf, omdat de rechtbank hen ook veroordeelt voor de verboden jammers.

Ook van de man in de Mercedes-Benz werd in het drugslab DNA aangetroffen. Het DNA op een aantal van deze voorwerpen kon direct worden gelinkt aan het productieproces, zoals maskers en handschoenen. De rechtbank vindt daarom bewezen dat ook deze man zich in samenwerking met anderen bezighield met de productie van amfetamine in het lab. Omdat de man in het bezit was van een briefje met codes die betrekking hadden op grondstoffen voor de productie van amfetamine, vindt de rechtbank ook bewezen dat hij een rol had in de voorbereiding van dit proces. De rechtbank veroordeelt de 60-jarige man uit Amsterdam tot een celstraf van 51 maanden.

De uitvoerders

De vier mannen die in het drugslab zijn aangehouden wisten, naar eigen zeggen, niet wat er gaande was in het lab, al leek het hen geen zuivere koffie. Dat vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Toen de politie in oktober 2022 binnenviel, was het productieproces met het bijbehorende lawaai en de bijbehorende geuren in volle gang. Dit proces vereist mensen die met het proces bezig zijn en alleen deze 4 mannen waren die dag in het lab aanwezig. Daarbij trof de politie in het lab DNA van de mannen aan, ook op voorwerpen die direct te relateren zijn aan het productieproces.

De rechtbank oordeelt dat deze mannen de rol van uitvoerder hadden en vindt bewezen dat zij amfetamine produceerden. Omdat in het lab ook allerlei grondstoffen voor de productie aanwezig waren, vindt de rechtbank ook bewezen dat de mannen betrokken waren bij de voorbereiding van het proces. De rechtbank veroordeelt de drie uitvoerders van 54 jaar uit Volendam en twee mannen uit Amsterdam van 33 jaar en 54 jaar tot een celstraf van 40 maanden. De 4e man, een 40-jarige uit Utrecht, was langer werkzaam in het lab. De rechtbank legt aan hem een celstraf op van 45 maanden. 

De verhuurder

De eigenaar van het perceel, een 77-jarige man uit Nijkerk, verhuurde de loods. Op zijn telefoon trof de politie foto's van het drugslab aan. Volgens de rechtbank maakte de man zich medeplichtig aan het produceren van amfetamine in de loods en het voorhanden hebben van amfetamine. Hij was immers op de hoogte van de aanwezigheid van het lab. De rechtbank legt aan de verhuurder een gevangenisstraf op van 30 maanden.

Anders dan de officier van justitie, kwalificeert de rechtbank het handelen van de man niet als medeplegen en spreekt de man hiervan vrij. Alleen het beschikbaar stellen van een pand, wetende dat daar een drugslab zit, is volgens de rechtbank onvoldoende om te kunnen spreken van een bewuste en nauwe samenwerking met de andere mannen voor de productie van amfetamine.