Clicky


Zelensky ontslaat Oekraïense ambassadeur Vadym Prystaiko na kritiek

Zelensky ontslaat Oekraïense ambassadeur Vadym Prystaiko na kritiek
21-07-2023 12:25 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

KYIV - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de ambassadeur van zijn land in het Verenigd Koninkrijk ontslagen, daags nadat die kritiek had geleverd op Zelensky. Een reden voor het ontslag wordt niet gegeven in de publicatie van het besluit.

In het decreet staat dat ambassadeur Vadym Prystaiko ook niet meer de Oekraïense vertegenwoordiger is bij de maritieme VN-organisatie IMO. Prystaiko werd drie jaar geleden door Zelensky aangesteld als ambassadeur en was daarvoor minister van Buitenlandse Zaken.

Het ontslag volgt een week na een interview met Sky News, waarin Prystaiko kritisch was op Zelensky vanwege diens reactie op de Britse defensieminister Ben Wallace. Volgens Wallace zou Kyiv zich dankbaarder mogen opstellen als het gaat over de wapensteun van bondgenoten. Zelensky zei daarna dat Oekraïne het VK altijd dankbaar is en niet weet hoe hij anders de Oekraïense dankbaarheid moet tonen. Hij suggereerde dat hij elke ochtend de Britse minister zou kunnen bellen om hem te bedanken.

Op de vraag of Zelensky een sarcastische opmerking had gemaakt, zei Prystaiko dat er sprake was van "een beetje sarcasme". "Ik geloof niet dat dit sarcasme gezond is. We hoeven de Russen niet te laten zien dat er iets tussen ons speelt, ze moeten weten dat we samenwerken." De diplomaat verklaarde ook dat Wallace hem altijd mag bellen als er iets speelt.