Clicky


Igor Girkin beschuldigd van aanzetten tot extremisme

Igor Girkin beschuldigd van aanzetten tot extremisme
21-07-2023 17:38 | Buitenland | auteur ANP/RTR/

MOSKOU - De Russische nationalist Igor Girkin is in een rechtbank in Moskou aangeklaagd voor het aanzetten tot extremisme. Dat melden Russische persbureaus vrijdag. Als de voormalige inlichtingenofficier schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot vijf jaar cel.

Aanklagers van de Russische veiligheidsdienst FSB hebben de rechtbank gevraagd Girkin vast te zetten. Girkin werd volgens zijn echtgenote vrijdagochtend opgepakt. Waarom hij precies wordt aangeklaagd, is niet direct duidelijk. De Rus steunt de oorlog in Oekraïne, maar was de laatste tijd kritisch op de Russische president Vladimir Poetin en defensieminister Sergej Sjojgoe.

Girkin, ook wel Igor Strelkov genoemd, was betrokken bij de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de opstand in Oost-Oekraïne. Hij is in Nederland vooral bekend als betrokkene bij het neerhalen van vlucht MH17. Daarvoor werd hij in november veroordeeld tot levenslang, die veroordeling is inmiddels onherroepelijk.

Het Openbaar Ministerie laat in reactie weten "met belangstelling" naar de arrestatie van Girkin te kijken. "We willen natuurlijk niets liever dan dat deze man zijn gevangenisstraf hier uitzit. De slachtoffers van MH17 en hun nabestaanden verdienen dat. Maar feit is dat Rusland geen onderdanen uitlevert, en deze gebeurtenis brengt dat dan helaas ook niet dichterbij."