Clicky


Dode pinguïns massaal aangespoeld in Uruguay

Dode pinguïns massaal aangespoeld in Uruguay
22-07-2023 10:07 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MONTEVIDEO - In Uruguay zijn ongeveer 2000 dode pinguïns aangespoeld, in een periode van slechts tien dagen. De dieren waren volgens onderzoek niet besmet met de vogelgriep, maar wat ze wel mankeerden is niet duidelijk.

De Magelhaenpinguïns stierven in de Atlantische Oceaan en spoelden door de stroming aan op de oostkust van Uruguay. "Het is normaal dat een bepaald percentage sterft, maar niet in deze aantallen", meldt het ministerie van Milieu in het land. Het gaat om voornamelijk jonge dieren met een lege maag en zonder vetreserves.

Magelhaenpinguïns broeden in het zuiden van Argentinië en trekken in deze tijd van het jaar naar het noorden in de zoektocht naar voedsel en warmere wateren. Overbevissing en illegale visserij speelden mogelijk een rol bij de vele sterfgevallen, denkt SOS Marine Wildlife Rescue. De hulporganisatie voor dieren zegt dat de zwakste dieren waarschijnlijk zijn overleden door een recente subtropische cycloon.

Naast pinguïns zijn recent ook andere dieren aangespoeld in Uruguay. Het gaat volgens de organisatie om onder meer albatrossen, zeemeeuwen, zeeschildpadden en zeeleeuwen.