Clicky


VK: woede onder militaire bloggers verwacht na arrestatie Igor Girkin

VK: woede onder militaire bloggers verwacht na arrestatie Igor Girkin
22-07-2023 12:38 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - Het arresteren en vastzetten van de Russische nationalist en blogger Igor Girkin zorgt hoogstwaarschijnlijk voor woede onder andere militaire bloggers, schrijft het Britse ministerie van Defensie in een inlichtingenupdate. Er zou ook woede kunnen ontstaan binnen het leger.

De voormalige inlichtingenofficier wordt vervolgd voor het aanzetten tot extremisme en kan vijf jaar celstraf krijgen. Hij ontkent de beschuldiging en weigert mee te werken met het onderzoek, bericht het Russische persbureau Interfax. Een rechter in Moskou besloot hem vrijdag tot in ieder geval 18 september vast te zetten. Girkins advocaat zegt dat er beroep tegen dit besluit komt.

Girkin is een van de vele militaire bloggers in Rusland. Deze bloggers delen op sociale media hun mening over het Russische leger en de Russische oorlogsvoering. Girkin uitte recent op Telegram, waar hij meer dan 760.000 volgers heeft, kritiek op president Vladimir Poetin en het verloop van de oorlog in Oekraïne. Deze week beledigde hij Poetin persoonlijk en riep hij de president op de macht over te dragen aan een capabel persoon.

De nationalist werd lange tijd als onaantastbaar beschouwd vanwege zijn geschiedenis en banden met de Russische autoriteiten. Zo speelde hij een rol bij de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de daaropvolgende pro-Russische opstand in het oosten van Oekraïne. Vorig jaar werd hij in Nederland tot levenslang veroordeeld voor zijn rol in de ramp met vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne.