Clicky


Drie hotels in brand op Rhodos door bosbranden

Drie hotels in brand op Rhodos door bosbranden
22-07-2023 18:19 | Buitenland | auteur ANP

RHODOS - De bosbranden op het eiland Rhodos hebben de zuidwestkust bereikt. Volgens Griekse media zijn er drie hotels in brand gevlogen. Het zou gaan om panden van met name de vakantiecentra Mitsis Village en de Lindian Village en een van de hotelonderneming Hatzilazarou Group ten noorden van de plaats Kiotari. Bewoners en gasten worden er geëvacueerd, ook over zee met hulp van de Griekse kustwacht. Het zou volgens Griekse media om naar schatting duizend evacués gaan.

Brandweerlieden bestrijden al vijf dagen bosbranden op het Griekse eiland Rhodos. Terwijl de andere bosbranden in Griekenland voorlopig onder controle zijn, breidt de brand op Rhodos zich nog steeds uit. De branden op Rhodos zijn ontstaan in het beboste, bergachtige en dunbevolkte midden van het eiland, maar zijn door de harde wind uitgebreid naar de zuidwestkust waar ze een gebied tussen Kiotari en Lardos teisteren. Er is geen sprake van gewonden. Eerder al meldden Griekse media dat er bussen voor evacués werden ingezet en er hotels waren ontruimd.

Tal van Europese landen hebben blusvliegtuigen en/of brandweerlieden gestuurd om te helpen. Op Rhodos zijn onder anderen Slowaakse en Roemeense brandweerlieden actief. Er zijn ook een Jordaans en een Israëlisch blustoestel actief. Griekenland krijgt ook hulp van zijn grote rivaal Turkije. Dat heeft twee blusvliegtuigen en een -helikopter gestuurd. De twee vliegtuigen zijn zaterdag aangekomen op een luchtmachtbasis bij Athene. De buurlanden Griekenland en Turkije hebben een lange geschiedenis van onderlinge strijd en wantrouwen. Turkije en Griekenland hebben nog steeds grensgeschillen. Turkije heeft claims op veertien Griekse eilanden, inclusief Rhodos.

Op het vasteland van Griekenland wordt gevreesd dat de branden weer oplaaien door de droogte en door de hitte die in golven over het land gaat. Het was vrijdag gemiddeld 36,5 graden in Griekenland, maar op veel plekken boven de 40 graden. Plaatselijk zou het zondag ver boven de 40 graden kunnen worden. Veel Grieken herinneren zich angstig de hittegolf van juli 1987 toen het bijna twee weken snikheet was en bijna 1300 mensen aan de hitte bezweken. De plaatsvervangend directeur van het Griekse instituut voor de meteorologie, Thodoris Kolidas, heeft volgens Griekse media gezegd dat de hittegolf van dat jaar moeilijk te vergelijken is met de hitte van nu. Toen was het continu heel heet en nu is er sprake van drie golven.