Clicky


Toestand Netanyahu 'goed' na plaatsing pacemaker

Toestand Netanyahu 'goed' na plaatsing pacemaker
23-07-2023 11:02 | Buitenland | auteur ANP/AFP

TEL AVIV - [update 19:18 uur] De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in de nacht van zaterdag op zondag een pacemaker gekregen en kan maandag het ziekenhuis weer verlaten. Volgens het betrokken ziekenhuis gaat het goed met de 73-jarige politicus. De premier gaat ook weer aan het werk. Hij zei zondag dat hij zich uitstekend voelt en maandag is er een cruciale stemming in het parlement. Het gaat om de definitieve versie van een wetsontwerp over het inperken van de macht van het hooggerechtshof.

Netanyahu kondigde 's nachts plotseling aan dat hij geopereerd moest worden. Hij werd een week geleden in hetzelfde ziekenhuis bij Tel Aviv opgenomen vanwege uitdroging. Uit verder onderzoek met een hartbewakingsapparaat kwam zaterdagavond naar voren dat er direct een pacemaker moest worden geplaatst, aldus de premier.

De uiterst rechtse regering van Netanyahu maakte in januari bekend de rechterlijke macht te willen hervormen. De premier vindt dat de opperrechters in het land zich te veel met politiek bemoeien en hij wil de wet zo veranderen dat de opperrechters besluiten van het parlement niet meer kunnen tegenhouden. Sindsdien gaan veel tegenstanders de straat op om te protesteren. Zij vinden dat de democratie van hun land wordt bedreigd door de rechterlijke macht te beknotten. De protestbeweging is een van de grootste in de geschiedenis van Israël. Dit weekend vonden ook weer betogingen met tienduizenden deelnemers plaats in onder meer Tel Aviv en Jeruzalem.