Clicky


Zelensky zweert wraak na Russische aanvallen op Odesa

Zelensky zweert wraak na Russische aanvallen op Odesa
23-07-2023 11:04 | Buitenland | auteur ANP

KYIV - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zweert wraak na Russische aanvallen op Odesa. De havenstad in het zuiden van Oekraïne is deze week meermaals het doelwit geweest van aanvallen. Daarbij zijn slachtoffers gevallen en is ook schade ontstaan.

Zelensky heeft zondagochtend via sociale media uitgehaald naar Rusland. "Raketten tegen vreedzame steden, woningen, een kathedraal... Er kan geen excuus zijn voor Russisch kwaad. Zoals altijd zal dit kwaad verliezen. En er zal zeker een vergelding zijn." Hij benadrukt daarbij dat de "Russische terroristen" de wraak zullen voelen.

Volgens de Oekraïense luchtmacht lanceerde Rusland in de nacht van zaterdag op zondag negentien raketten van verschillende types. Negen daarvan zouden zijn neergehaald. Volgens Oekraïense media heeft een historische orthodoxe kathedraal ernstige schade opgelopen.

Er vinden aanvallen op Odesa plaats sinds het verlopen van de graandeal begin deze week. Dankzij deze deal kon Oekraïne ondanks de oorlog via de Zwarte Zee veilig graan en andere landbouwproducten exporteren. Hiervoor werden drie havens in Oekraïne aangewezen, waaronder die van Odesa. Rusland weigerde de overeenkomst opnieuw te verlengen.