Clicky


Veel Nederlanders hebben last van online bedreigingen

Veel Nederlanders hebben last van online bedreigingen
24-07-2023 09:17 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - Slachtofferhulp Nederland heeft in het eerste half jaar van 2023 ruim 9000 meldingen gekregen van slachtoffers die te maken kregen met (online) bedreigingen. Vorig jaar waren er meldingen van ruim 20.000 slachtoffers. De bedreigingen treffen daarmee niet alleen personen met een publieke functie zoals politici en journalisten, maar een veel bredere groep Nederlanders.

De impact van online bedreigingen is groot. Slachtoffers ervaren gevoelens van wantrouwen, angst en intimidatie. Slaapproblemen, depressieve klachten en het voorval steeds opnieuw beleven wordt door slachtoffers van online bedreiging en intimidatie veel vaker gerapporteerd dan door slachtoffers van andere online delicten

Online bedreiging kan nóg bedreigender worden ervaren wanneer deze anoniem plaatsvindt en het risico minder goed kan worden ingeschat. Ook de omgeving zoals familieleden en vrienden van de directe slachtoffers ondervinden de gevolgen van de bedreigingen.

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland: “Het is van groot belang om bewustzijn te creëren over de ernstige gevolgen van online bedreigingen en om slachtoffers de nodige ondersteuning te bieden. We hebben bij Sigrid Kaag gezien hoeveel impact online bedreigingen kunnen hebben. Helaas heeft een veel grotere groep Nederlanders hiermee te maken. En we zien slechts het topje van de ijsberg en ik vrees dat het einde nog niet in zicht is. We leven in een scherpe tijd.”

Slachtofferhulp biedt hulp bij online bedreigingen door hulp bij de aangifte, contact met lotgenoten, emtionele ondersteuning etc.

Campagne

Vandaag start de campagne ‘Elke stap een overwinning’. Met deze campagne laat Slachtofferhulp Nederland zien welke stappen een slachtoffer kan nemen op weg naar herstel van hetgeen hem/haar is overkomen.