Clicky


Opnieuw vrijspraak van betrokkenheid bij dood baby

Opnieuw vrijspraak van betrokkenheid bij dood baby
24-07-2023 12:16 | Binnenland | auteur Redactie

DEN BOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft een 36-jarige vrouw en een 38-jarige man vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van een 5 maanden oude baby waar zij op pasten. De rechtbank Limburg sprak hen eerder ook vrij.

In oktober 2017 werd de baby door zijn moeder naar de vrouw gebracht, die vaker op hem paste. De echtgenoot van de vrouw was ook thuis die dag. Het jongetje maakte die ochtend een gezonde indruk en heeft nog een groot deel van zijn flesje leeggedronken. Echter, nadat de vrouw terugkwam na het uitlaten van de honden bleek dat er iets mis was met het jongetje. De hulpdiensten werden nog gebeld maar dat mocht niet meer baten. 

Verschillende deskundigen hebben onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van het jongetje. Naar aanleiding van hun conclusies, stelt het hof vast dat het jongetje is overleden aan ernstig hersenletsel. Dat hersenletsel is ontstaan door een forse krachtsinwerking, al dan niet gecombineerd met het schudden van de baby. Dit letsel moet door een ander zijn toegebracht. De conclusie van het hof sluit op dat punt aan bij die van de rechtbank Limburg. Het is daarbij echter niet duidelijk welke geweldshandelingen hebben geleid tot het fatale letsel. 

Vervolgens ziet het hof zich voor de vraag gesteld wanneer het letsel is toegebracht. De rechtbank concludeerde dat het letsel was toegebracht in de woning van de oppasouders in het kwartier voordat de vader van het jongetje werd gealarmeerd. Het hof komt tot de conclusie dat het scenario dat het letsel is toegebracht in de woning van de oppasouders nadat de moeder van de baby was vertrokken, het meest aannemelijk is. 

Deze conclusie maakt echter nog niet dat het hof kan vaststellen wie het letsel heeft toegebracht. De verklaringen van de oppasouders lopen uiteen. Daarnaast zijn ook de twee kinderen van de oppasouders, al dan niet alleen, in wisselende samenstelling bij het jongetje in de buurt geweest. 

Ondanks dat het hof concludeert dat het meest aannemelijke scenario is dat het fatale letsel bij het jongetje tijdens de oppasuren is toegebracht, kan het hof niet vaststellen wie het fatale letsel heeft toegebracht. Er zijn te veel scenario’s denkbaar die niet uitgesloten kunnen worden, waardoor niet onomstotelijk kan worden vastgesteld wie wanneer strafbaar heeft gehandeld. Dit maakt dat beide verdachten ook in hoger beroep worden vrijgesproken. De vrouw werd door de rechtbank wel veroordeeld tot 60 uur taakstraf voor mishandeling van haar eigen zoon. In hoger beroep blijft die veroordeling in stand.