Clicky


Pyongyang lanceert kruisraketten na komst Amerikaanse onderzeeër

Pyongyang lanceert kruisraketten na komst Amerikaanse onderzeeër
24-07-2023 19:16 | Buitenland | auteur ANP/RTR

PYONGYANG - Noord-Korea heeft opnieuw twee kruisraketten gelanceerd, meldt de militaire leiding van Zuid-Korea. De raketten landden in het water ten oosten van de Noord-Koreaanse kust. Ook Japanse media schrijven op basis van overheidsbronnen over de lancering van "meerdere Noord-Koreaanse kruisraketten".

De lanceringen lijken een reactie op de aankomst van een tweede Amerikaanse nucleaire onderzeeër in Zuid-Korea. Nadat een eerste onderzeeër vorige week was aangekomen, lanceerde het regime in Pyongyang een eerste reeks kruisraketten. Het was toen de eerste keer sinds de jaren tachtig dat een duikboot uit de VS met nucleaire raketten aan boord aanmeerde in Zuid-Korea.

Daarmee loopt de spanning tussen Noord-Korea aan de ene kant en Zuid-Korea en de VS aan de andere kant weer op. Pyongyang dreigde vorige week dat de inzet van met raketten uitgeruste Amerikaanse onderzeeërs het gebruik van kernwapens zou rechtvaardigen.

Zuid-Korea zei dat een dergelijke actie van Noord-Korea zou leiden tot een "onmiddellijke en beslissende reactie", met als resultaat het einde van het regime van dictator Kim Jong-un.