Clicky


Gemeente Twenterand koopt camping De Blekkenhorst in Den Ham voor opvang Oekraïeners

Gemeente Twenterand koopt camping De Blekkenhorst in Den Ham voor opvang Oekraïeners
25-07-2023 10:27 | Binnenland | auteur Redactie

VRIEZENVEEN - De gemeente Twenterand (Overijssel) heeft camping De Blekkenhorst in Den Ham gekocht voor de opvang van Oekraïners.

De gemeente wil een bijdrage leveren aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen die hun thuisland zijn ontvlucht en op zoek zijn naar een veilige omgeving om te wonen en werken. Inmiddels zijn er twee opvanglocaties gerealiseerd aan de Sportlaan in Vriezenveen en op camping De Blekkenhorst in Den Ham.

De gemeente ziet mogelijkheden om de opvanglocatie op De Blekkenhorst uit te breiden en hier ongeveer 170 Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Om deze uitbreiding mogelijk te maken heeft het college van B&W besloten om de camping aan te kopen. De gemeenteraad besluit na de zomer over het beschikbaar stellen van geld om de camping aan te kopen.

De gemeente Twenterand wil in 2023 ongeveer 250 Oekraïense vluchtelingen opvangen. De oorspronkelijke opgave was om 191 Oekraïners te huisvesten. Dit aantal is uitgebreid met ongeveer 60 personen nadat de gemeenteraad besloot om voorlopig geen structurele huisvesting te creëren voor asielzoekers in de gemeente.

Inmiddels is er voor 80 vluchtelingen een opvangplek aan de Sportlaan in Vriezenveen en op camping De Blekkenhorst in Den Ham. Voor de overige 170 vluchtelingen was gemeente Twenterand op zoek naar een geschikte opvanglocatie.

De gemeente ziet de camping als geschikte opvanglocatie, omdat deze plek vlakbij bestaande voorzieningen ligt, zoals winkels, scholen en zorg. Daarnaast zijn de nutsvoorzieningen, zoals stroom en water, al aanwezig. Bovendien heeft de camping zelf ook de nodige faciliteiten, zoals speelvoorzieningen. Een uitbreiding van 170 vluchtelingen betekent dat er ongeveer 30 chalets bijgeplaatst worden. Op dit moment staan er 6 chalets, waar 24 vluchtelingen in opgevangen worden. 

De gemeenteraad besluit in september tijdens een raadsvergadering of er krediet (geld) beschikbaar wordt gesteld om de camping aan te kopen. Daarna kan de gemeente Twenterand starten met voorbereidende werkzaamheden. De planning is dat de eerste bewoners aan het eind van dit jaar op de camping kunnen wonen. De locatie zal voor 2 tot 5 jaar blijven bestaan. Of de camping daarna blijft bestaan als opvanglocatie of weer wordt verkocht, is op dit moment nog niet bekend. Dat hangt onder andere af van hoe de situatie in Oekraïne zich ontwikkelt.