Clicky


Kevin Spacey vrijgesproken van aanklachten van seksueel wangedrag

Kevin Spacey vrijgesproken van aanklachten van seksueel wangedrag
26-07-2023 16:14 | Showbizz | auteur ANP

LONDEN - [update 17:09 uur] De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is in een Britse zedenzaak vrijgesproken van alle negen aanklachten van seksueel wangedrag bij vier mannen. Spacey brak in tranen uit toen het oordeel werd uitgesproken.

De met twee Oscars bekroonde acteur voelt zich "nederig", stelde hij in een korte verklaring buiten de rechtbank in Londen. "Ik kan me voorstellen dat velen van jullie kunnen begrijpen dat het, na alles wat er vandaag is gebeurd, veel is om te verwerken", zei de woensdag 64 geworden ster. "Maar ik wil wel zeggen dat ik de jury enorm dankbaar ben dat ze de tijd hebben genomen om al het bewijsmateriaal en alle feiten zorgvuldig te onderzoeken voordat ze tot hun beslissing kwamen en ik ben nederig door de uitkomst."

Volgens de rechter kwam de jury na 12 uur en 26 minuten overleg tot een oordeel. In de rechtbank kwamen de afgelopen weken meerdere getuigen aan het woord, onder wie zanger Elton John. Vier mannen beschuldigden Spacey van seksueel wangedrag, in een periode tot 2013. Zij deden ieder hun verhaal en ook hun vrienden en familie spraken. Spacey zelf nam eveneens plaats in de getuigenbank, waar hij werd ondervraagd.

Een van de vier mannen beweerde dat Spacey hem "als een cobra" bij zijn kruis had gegrepen. Die beschuldiging deed de acteur in de rechtbank af als "waanzin". Over beschuldigingen van twee andere van de vier mannen zei Spacey dat die hadden plaatsgevonden met "wederzijdse instemming". En over de vierde beschuldiging zei Spacey dat hij de man wat "onhandig" had benaderd, maar niet meer dan dat.

De zaak tegen Spacey begon eind juni. Hij werd in 2017 door meerdere mannen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De beschuldigingen zorgden ervoor dat hij kort daarna moest vertrekken uit de Netflix-serie House of Cards. In de Verenigde Staten liepen soortgelijke zaken tegen de acteur, sommige werden geschikt en andere geseponeerd.