Clicky


Zweedse zorgen over gevolgen bij meer koranverbrandingen

Zweedse zorgen over gevolgen bij meer koranverbrandingen
27-07-2023 16:19 | Buitenland | auteur ANP/RTR

STOCKHOLM - De Zweedse premier Ulf Kristersson is "extreem bezorgd" over de gevolgen als in het land meer protesten plaatsvinden waarbij korans worden verbrand. Er zijn volgens hem meerdere verzoeken ingediend voor dergelijke betogingen, die vooral in islamitische landen tot woede leiden.

Kristersson vreest dat er iets ergs gaat gebeuren als de protesten aanhouden, heeft hij laten weten aan het Zweedse persbureau TT. "Ik ben extreem bezorgd over waar het toe kan leiden." Hij benadrukte eerder dat de staat niet betrokken is bij verbrandingen van religieuze boeken en dat de politie volgens de grondwet vergunningen geeft voor publieke bijeenkomsten.

De Zweedse buitenlandminister Tobias Billström herhaalde donderdag dat de staat de verbrandingen niet goedkeurt en er ook niet achter zit, ondanks dat mensen in sommige landen dat zouden denken. "Dit zijn handelingen uitgevoerd door individuen. Ze doen het binnen het kader van de wetten over de vrijheid van meningsuiting", aldus de minister.

Verspreiding desinformatie

Zweden beschuldigt Rusland en andere door de staat gefinancierde partijen ervan desinformatie te verspreiden over de koranverbrandingen. De campagne zou bedoeld zijn om de Zweedse reputatie te schaden en de Zweedse poging om lid te worden van de NAVO in de weg te zitten. Stockholm wil zich vanwege de oorlog in Oekraïne bij het militaire bondgenootschap aansluiten.

Billström heeft vanwege de onrust over de controversiële protesten contact gehad met ambtgenoten uit onder meer Iran, Irak, Algerije en Libanon. Ook is gesproken met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres.