Clicky


Geen 25 maar bijna 500 elektrische auto's aan boord van de Fremantle Highway

Geen 25 maar bijna 500 elektrische auto's aan boord van de Fremantle Highway
28-07-2023 10:23 | Incidenten | auteur ANP | Redactie Transport Online

LONDEN - Er zijn 498 elektrische auto's aan boord van het brandende vrachtschip Fremantle Highway. Dat meldt K Line, de charteraar van het vaartuig. Eerder was er sprake van dat er 25 elektrische auto's aan boord waren. In totaal vervoert het schip 3783 nieuwe auto's. 

Aanvankelijk werd gedacht dat het schip 2857 auto's zou vervoeren, maar K Line meldde woensdag een nieuw aantal. Het gaat om verschillende automerken, in ieder geval om driehonderd Mercedes-Benz-wagens. Daarnaast gaat het om enkele honderden BMW's en MINI's. Ford, Nissan, Renault en Stellantis - het moederbedrijf van merken als Opel, Peugeot, Alfa Romeo, Jeep en Fiat - hebben aangegeven geen auto's op het schip te hebben. Toyota noemt het onwaarschijnlijk, Volkswagen kan vooralsnog niets zeggen.

Het vuur brak dinsdagavond uit op het 200 meter lange schip dat vaart onder de Panamese vlag. Branden op schepen worden gezien als een van de grootste veiligheidsproblemen voor de scheepvaartindustrie. Verzekeraar Allianz ziet daarvoor een oorzaak bij de toename van het aantal verscheepte goederen met batterijen, waaronder elektrische auto's. Batterijen kunnen volgens Allianz met name ontvlammen als de fabricage ondermaats is, deze beschadigd zijn of door kortsluiting.

Binnen de internationale scheepvaartorganisatie IMO is al een werkgroep in het leven geroepen om nog eens goed te kijken naar de manier waarop met het risico van elektrische auto’s aan boord wordt omgegaan. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) vindt het belangrijk binnen de IMO goed uit te zoeken of de huidige regelgeving voor onder andere brandbestrijding en veiligheid volstaat.

Eerder was er sprake van dat er 25 elektrische auto's aan boord waren.