Clicky


Poetin wil Afrika gratis munitie leveren en streept schulden weg

Poetin wil Afrika gratis munitie leveren en streept schulden weg
28-07-2023 11:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

SINT-PETERSBURG - De Russische president Vladimir Poetin wil Afrikaanse landen gratis munitie sturen om er de veiligheid te vergroten en zegt ook 23 miljard dollar (ongeveer 21 miljard euro) aan schulden weg te strepen. Dit deed hij op de tweede en laatste dag van de Rusland-Afrika-top in Sint-Petersburg. Op de eerste dag beloofde hij een aantal landen gratis graan.

Poetin heeft op de top verklaard interesse te hebben in het ontwikkelen van een militaire samenwerking met het continent Afrika. Ook zei hij een Afrikaans voorstel voor vrede in Oekraïne "zorgvuldig" te zullen bestuderen. Afrikaanse leiders presenteerden vorige maand hun vredesinitiatief bij zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Poetin probeert op de top zoals verwacht de banden met Afrikaanse landen aan te halen. Dat doet hij onder meer door aan te dringen op Russische graanleveringen, nadat de Oekraïense graantransporten naar Afrika onlangs stil kwamen te liggen door het aflopen van de graandeal. Rusland zal de voedselleveringen aan Afrika opvoeren en een betrouwbare leverancier zijn, aldus Poetin.