Clicky


UCI zet ploegleider Danny Stam uit Tour de France Femmes

UCI zet ploegleider Danny Stam uit Tour de France Femmes
28-07-2023 14:13 | Sport | auteur ANP

PARIJS - Ploegleider Danny Stam van SD Worx is uit de Tour de France Femmes gezet. Hij is door de internationale wielerunie UCI bestraft voor zijn rijgedrag en uitspraken in en na de vijfde etappe van donderdag naar Albi.

Stam kwam in actie nadat Demi Vollering een lekke band kreeg. Hij probeerde zijn kopvrouw uit de wind te houden en zo snel mogelijk terug naar het peloton te brengen. Vollering kreeg na de rit een tijdstraf van 20 seconden voor stayeren achter de auto van Stam, die volgens de UCI ook gevaarlijk inhaalde en een stuk door het gras reed.

Stam kon geen begrip opbrengen voor de tijdstraf voor Vollering, die daardoor van de tweede naar de zevende plaats van het algemeen klassement zakte. "Ik weet niet of deze jury wel capabel is om deze wedstrijd te leiden", zei de Nederlander.

De UCI besloot Stam vrijdag uit de rittenkoers te zetten. "We hebben de beelden bekeken en dan zie je dat meneer Stam gevaarlijke inhaalacties heeft gemaakt. Daarnaast heeft hij ook ongepaste opmerkingen aan het adres van de jury gemaakt", motiveerde de wielerunie de straf.

De Tour de France Femmes duurt tot en met zondag.