Clicky


Kustwacht: bergingsbedrijven betreden brandend vrachtschip

Kustwacht: bergingsbedrijven betreden brandend vrachtschip
28-07-2023 17:17 | Incidenten | auteur ANP

TERSCHELLING - De samenwerkende bergingsbedrijven die rondom het brandende vrachtschip Fremantle Highway liggen nabij Terschelling zijn aan boord geweest van het schip om een sleepverbinding te maken, meldt de kustwacht. Tot dusver was er alleen een noodverbinding tussen sleepboten en het vrachtschip.

Vier medewerkers van de bergingsbedrijven Multraship Towage & Salvage uit Terneuzen en SMIT Salvage (onderdeel van maritiem dienstverlener Boskalis) zijn hiervoor aan boord geweest, zegt de kustwachtwoordvoerder.

"In de loop van de ochtend bleek na metingen door de bergers dat de temperatuur aan boord sterk gedaald is. Door deze afname van temperatuur ontstond een veiligere situatie om aan boord te gaan. De bergers zijn via de Multrasalvor 4 aan boord gegaan van de Fremantle Highway", aldus de kustwacht.

Sleepverbinding

De sleepverbinding is nu via de bovenkant van het schip gemaakt, zegt de kustwacht. "Hierdoor kan het schip beter verplaatst en onder controle gehouden worden." Het bergingspersoneel blijft niet aan boord maar gaat terug naar de bergingsschepen.

Het is vooralsnog niet bekend waar het schip nu naartoe gesleept wordt. Dat is aan Rijkswaterstaat, dat de berging regelt, zegt de kustwacht. "Rijkswaterstaat bekijkt daar verschillende scenario's om vervolgstappen te bepalen", aldus de kustwacht.

Afname

Het schip brandt nog steeds, maar de brand "neemt af" en de rook "wordt ook minder", aldus de kustwacht. Vrijdagochtend was het vuur al minder hevig dan toen de brand uitbrak in de nacht van dinsdag op woensdag, zei zowel Rijkswaterstaat als de kustwacht vrijdag. Toen hielden beide diensten nog met alle scenario's rekening.

Op dit moment ligt het schip zo'n 23 kilometer ten noorden van Terschelling, tussen de vaarroutes, aldus de kustwacht.