Clicky


Burgemeester Schiermonnikoog vreest verplaatsen brandend schip

Burgemeester Schiermonnikoog vreest verplaatsen brandend schip
29-07-2023 10:41 | Incidenten | auteur ANP

SCHIERMONNIKOOG - [update 13:57 uur] Burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog houdt het hart vast voor de geplande verplaatsing van het brandende vrachtschip Fremantle Highway. De boot wordt naar verwachting zaterdag in de richting van Schiermonnikoog gesleept.

"We houden de vinger aan de pols en ons hart vast. Rijkswaterstaat heeft de coördinatie en doet er alles aan om dit in goede banen te leiden", aldus Van Gent in een bericht op X, het voormalige Twitter.

Het is nog niet duidelijk wanneer het verslepen van het vrachtschip naar een tijdelijke plek ten noorden van Schiermonnikoog kan beginnen. "Het staat voor zaterdag gepland, maar een exact tijdstip kunnen we nog niet geven", aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat (RWS).

Duur verplaatsing

Naar verwachting duurt de verplaatsing tussen de twaalf en veertien uur. De nieuwe ligplaats is voor Rijkswaterstaat, de kustwacht en de samenwerkende bergingsbedrijven "een betere uitgangspositie, die past bij de verschillende scenario’s en de verwachte weersomstandigheden", aldus RWS.

Het moment van verslepen is volgens RWS onder meer afhankelijk van de rookontwikkeling, de weersverwachtingen, het getij en de stroming. "Al deze aspecten houden we nauwlettend in de gaten en vergen daarom goede voorbereiding samen met de bergers. We zetten alles op alles om de schade voor mens en omgeving zoveel mogelijk te beperken", aldus Rijkswaterstaat.