Clicky


Minister Harbers: tijdens slepen continue monitoring vrachtschip

Minister Harbers: tijdens slepen continue monitoring vrachtschip
29-07-2023 17:19 | Incidenten | auteur ANP

DEN HAAG - Zodra het brandende vrachtschip Fremantle Highway kan worden versleept, wordt onder meer de stabiliteit van het schip "continu gemonitord", schrijft minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer.

De kustwacht verzorgt de scheepvaartbegeleiding en ook het meet- en oliebestrijdingsschip Arca wordt bij de sleepoperatie ingezet, schrijft Harbers verder. "Er worden geen directe gevolgen voor de Waddeneilanden, haar bewoners en de natuur verwacht."

Net zoals Rijkswaterstaat eerder zaterdag meldde, schrijft Harbers dat de rookontwikkeling en de weersverwachting het tijdstip van het verslepen bepalen. "Aannemelijk is dat er dit weekend wordt begonnen met het verslepen", stelt Harbers in zijn brief.

Verdere versleping

Nadat het schip naar een nieuwe, tijdelijke locatie is versleept, is het de bedoeling dat de Fremantle Highway daarna naar een "nader te bepalen haven" wordt versleept. Dat kan pas als de situatie aan boord van het schip dat toelaat.

"Bij de operatie zijn zeer ervaren bergingsspecialisten betrokken maar dit neemt niet weg dat het een uitdagende opgave betreft", schrijft Harbers.

De kustwacht meldt dat de sleepverbinding tussen de Fremantle Highway en de sleper Fairplay 30 zaterdagochtend was verbroken, maar snel kon worden hersteld. Het vrachtschip was in de nacht daarvoor onder begeleiding van de sleepboot een stuk richting het oosten verplaatst.