Clicky


Kamerlid Olaf Ephraim splitst zich af van Groep Van Haga vanwege conflict

Kamerlid Olaf Ephraim splitst zich af van Groep Van Haga vanwege conflict
01-08-2023 12:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 14:10 uur] Tweede Kamerlid Olaf Ephraim heeft zich na een conflict afgesplitst van Groep Van Haga. Dat bevestigt een woordvoerder van de partij. Daarmee vormt hij de 21e fractie in de Tweede Kamer. Maandag werd al bekend dat het Kamerlid geen plek krijgt op de lijst van de partij die als Belang van Nederland (BVNL) meedoet aan de verkiezingen.

"We zijn medeoprichter Olaf Ephraim, met wie wij twee jaar geleden het BVNL-avontuur zijn begonnen, veel dank verschuldigd", schreef het vertrekkende Kamerlid Hans Smolders maandag namens de selectiecommissie. "Aangezien we wat meer nieuwe gezichten binnen de partij willen laten zien, hebben we echter besloten om niet verder te gaan met Ephraim."

Ondanks herhaald verzoek heeft Ephraim nog geen toelichting gegeven op zijn vertrek. Volgens het AD zou de aanleiding een artikel van Follow the Money zijn, waarin de naam van Ephraim wordt genoemd in verband met de affaire rond dividendstrippen, een vorm van fraude met dividendbelasting.

Datzelfde valt te lezen in berichten van Ephraim in een app-groep van BVNL die journalist Chris Aalberts deelt op X, voorheen bekend als Twitter. De parlementariër vindt het onterecht dat hij vanwege een mediabericht geen plek krijgt op de lijst, terwijl hij "nooit iets van OM of andere gremia vernomen" heeft. Ephraim beticht zijn voormalige partijgenoten van hypocrisie omdat Smolders eerder is veroordeeld vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie en fractievoorzitter Wybren van Haga voor rijden onder invloed.

Smolders zegt telefonisch dat hij de uitspraken van Ephraim "beneden alle peil" vindt. "Zo ga je niet met elkaar om." Hij zegt dat er "nog veel meer gebeurd" is, maar wil dat niet verder toelichten "in het belang van de partij" en omdat hij dat niet netjes vindt. Liever had hij zijn oud-fractiegenoot een eervolle aftocht gegund. Maar na de recente gebeurtenissen is Smolders "blij" dat Ephraim niet meer op de lijst staat.

Ephraim, Smolders en Van Haga stonden in 2021 op de lijst van Forum voor Democratie, maar splitsten zich al af vlak na de verkiezingen. Eerder was Van Haga lid van de VVD-fractie.