Clicky


Zweden scherpt grenscontroles aan na koranverbrandingen

Zweden scherpt grenscontroles aan na koranverbrandingen
01-08-2023 16:00 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

STOCKHOLM - De Zweedse regering gaat controles aan de grenzen verder aanscherpen vanwege zorgen over de veiligheid in het land na recente koranverbrandingen.

De politie zou meer bevoegdheid krijgen om mensen aan te houden, te fouilleren en auto's te doorzoeken. Dat maakte premier Ulf Kristersson bekend op een persconferentie. Een officieel besluit over de maatregelen volgt waarschijnlijk donderdag.

Maandag verbrandden twee mannen een koran in een protest voor het parlement van Zweden. Zij hadden een vergunning voor een betoging. Het was de nieuwste in een reeks van koranverbrandingen in Zweden en buurland Denemarken.

De acties leidden tot spanningen met islamitische landen. De regering van Zweden is daarom bang dat de verbrandingen aanleiding kunnen zijn voor aanvallen. Premier Kristersson zei eerder dat het land te maken heeft met "de meest lastige veiligheidssituatie sinds de Tweede Wereldoorlog".

Er is momenteel zowel in Zweden als in Denemarken geen wet die de verbrandingen verbiedt, maar er wordt wel onderzocht of dat kan worden veranderd om de spanningen te laten afnemen.