Clicky


Omtzigt neemt meer tijd voor besluit over politieke toekomst

Omtzigt neemt meer tijd voor besluit over politieke toekomst
01-08-2023 20:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 22:54 uur] Pieter Omtzigt neemt meer tijd om een knoop door te hakken over zijn politieke toekomst. In eerste instantie wilde hij dat deze week doen. Maar op het platform X, voorheen Twitter, schrijft hij dat het nemen van een "doordacht besluit" en het "uitstippelen van een pad" meer tijd kost dan gedacht. Hij gaat eerst op vakantie met zijn gezin.

In Den Haag wordt vol spanning uitgekeken naar Omtzigts aankondiging. Mocht hij namelijk aan de verkiezingen meedoen met een eigen partij, dan kan hij op veel zetels rekenen. Die zouden vooral ten koste gaan van BBB, SP, JA21, en PVV, maar ook het al noodlijdende CDA zal dan verder inleveren.

De christendemocraten probeerden afgelopen weekend nog tevergeefs om de gebroken banden met het voormalige CDA-Kamerlid te herstellen. Omtzigt weigerde: hij herhaalde dat "het boek met het CDA" dicht is.

Omtzigt brak met de partij na een langlopend conflict. Hij werd door partijgenoten onder meer als "labiel" afgeschilderd en buitengesloten. Ook werd tijdens de formatie door VVD-leider Mark Rutte en VVD-verkenner Annemarie Jorritsma gesproken over een "functie elders" voor hem. Nadat Omtzigt de Kamer met een burn-out had verlaten, keerde hij terug als zelfstandig Kamerlid.

Een ingewijde bevestigt na berichtgeving door de Volkskrant dat Omtzigt werkt aan de "fundamenten van een nieuwe beweging". Wanneer Omtzigt denkt hierover meer te kunnen mededelen, is niet bekend.