Clicky


Polen versterkt grens met Belarus na schending luchtruim

Polen versterkt grens met Belarus na schending luchtruim
02-08-2023 00:03 | Buitenland | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

WARSCHAU - NAVO-lidstaat Polen stuurt meer troepen naar de grens met de Russische bondgenoot Belarus, omdat twee Belarussische militaire helikopters het Poolse luchtruim zouden hebben geschonden.

De Belarussische autoriteiten in Minsk ontkennen dat en noemen de aantijging vergezocht. De schending zou tijdens een aangekondigde militaire oefening zijn gebeurd.

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Minsk op het incident "onmiddellijk en grondig" uit te leggen. De Belarussische gezant in Polen werd op het matje geroepen. Warschau bracht de NAVO op de hoogte.

De spanningen tussen Polen en Belarus zijn verder opgelopen sinds het Russische huurlingenleger Wagner uitweek naar Belarus na de mislukte coup van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin tegen Moskou.

De Poolse regering zegt te vrezen dat Wagnerstrijders, verkleed als Belarussische grenswachters, illegale migranten helpen Polen binnen te komen om zo het land te ontregelen, kort voor de verkiezingen. Mogelijk infiltreren Wagnerhuurlingen ook zelf in Polen.