Clicky


Aanklacht tegen Donald Trump wegens belemmering verkiezingen 2020

Aanklacht tegen Donald Trump wegens belemmering verkiezingen 2020
02-08-2023 00:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

WASHINGTON - [update 09:49 uur] De Amerikaanse oud-president Donald Trump is voor de derde keer in vier maanden aangeklaagd door de Amerikaanse justitie. De aanklacht heeft te maken met zijn pogingen om het resultaat van de presidentsverkiezingen in 2020 om te keren.

De aanklacht komt voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Jack Smith naar pogingen door Trump om de verkiezingswinst van zijn Democratische rivaal Joe Biden ongedaan te maken. In de tenlastelegging worden ook zes medeplichtigen genoemd, zonder hun naam te vermelden. Een bron zegt aan persbureau Bloomberg dat Trumps voormalige raadsman en oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani erbij hoort.

Trump, momenteel koploper om opnieuw presidentskandidaat te worden in het Republikeinse kamp, zou zich volgens een zogeheten grand jury schuldig hebben gemaakt aan vier misdrijven, waaronder "samenzwering om een officiële procedure te hinderen". Op 6 januari 2021 bestormden Trump-aanhangers het Capitool om te verhinderen dat Biden officieel werd aangewezen als nieuwe president. Daarbij kwamen vijf mensen om.

In de aanklacht staat dat Trump wist dat de verkiezingen netjes waren verlopen en dat hij desondanks bleef liegen om "een intense nationale sfeer van wantrouwen en woede te creëren en het publieke vertrouwen in de verkiezingen uit te hollen".

Trump moet donderdag voor de rechter verschijnen. In een verklaring zegt Trumps campagneteam dat hij zich altijd aan de wet heeft gehouden en omschrijft de aanklacht als een politiek proces dat doet denken aan nazi-Duitsland.

In een bericht op zijn sociale medium Truth Social heeft Trump het over de "gestoorde" speciaal aanklager Jack Smith en over een valse aanklacht. Smith klaagde Trump al aan voor het meenemen en achterhouden van vertrouwelijke documenten uit het Witte Huis. Met de aanklachten tegen hem is Trump de eerste oud-president die wordt vervolgd voor een misdrijf.

In de staat Georgia hangt Trump nog een ander strafonderzoek boven het hoofd vanwege vermeende bemoeienis bij de verkiezingen.