Clicky


Ajax draagt Kroes voor als algemeen directeur en directievoorzitter

Ajax draagt Kroes voor als algemeen directeur en directievoorzitter
02-08-2023 18:04 | Sport | auteur ANP

AMSTERDAM - De raad van commissarissen van Ajax wil Alex Kroes benoemen als algemeen directeur en directievoorzitter. Het 48-jarige directielid van AZ is de beoogd opvolger van Edwin van der Sar, die zijn taken per 1 juni had overgedragen. "De rvc is tevens voornemens om Kroes te benoemen als statutair directeur, met inachtneming van de geldende procedure, en wel voor een periode van drie jaar", laat Ajax weten.

De datum waarop hij benoemd kan worden, hangt echter nog af van het concurrentiebeding van een jaar dat hij momenteel heeft bij zijn huidige werkgever AZ. Daarover vindt nog onderzoek plaats. Afhankelijk van de uitkomst daarvan kan dat maanden of een jaar duren.

Zodra die datum is vastgesteld, worden de aandeelhouders van Ajax tijdens een buitengewone vergadering formeel op de hoogte gesteld van de voorgenomen benoeming van Kroes. In de tussenliggende periode neemt de huidige directie de taken van de algemeen directeur waar.

De 48-jarige Kroes was al in beeld bij Ajax na het gedwongen vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars vanwege ongewenst gedrag. Hij is afgestudeerd bedrijfseconoom en medeoprichter van de Sports Entertainment Group, een internationaal kantoor van zaakwaarnemers in het voetbal en andere sporten. Hij was grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles en werkt sinds december 2022 bij AZ als directeur International Football Strategy.

Kroes heeft als speler tot zijn 19e jaar de jeugdopleiding van Ajax doorlopen. Inmiddels is hij meer dan dertig jaar lid van de vereniging Ajax. Hij voetbalt nog in het vijfde zaterdagelftal van de recordkampioen uit Amsterdam. "Ik ben zeer verheugd en bovendien trots dat de club mij voor deze functie heeft benaderd", stelt hij. "Voor mij is het hier allemaal in de jeugd begonnen. Ik heb nog een verantwoordelijkheid bij AZ en die zal ik de komende tijd ook nemen. Ik ben AZ dankbaar voor de kansen en mooie tijd die ik heb gehad."

Voorzitter Pier Eringa van de raad van commissarissen van Ajax vertelde na het vertrek van Van der Sar dat hij op zoek ging naar een opvolger met het DNA van Ajax. "Wij zijn blij dat we met Alex Kroes een kandidaat gevonden hebben die deze belangrijke functie graag wil bekleden en bovendien aan het profiel voldoet om deze rol in te kunnen vullen", reageert hij. "We bekijken nog wanneer hij kan beginnen, maar de eerste belangrijke stappen zijn gezet."