Clicky


Venlo legt Claessen Tankcleaning deels stil

Venlo legt Claessen Tankcleaning deels stil
03-08-2023 14:02 | Overig | auteur ANP

VENLO - [update 22:48 uur] Venlo heeft een tankreinigingsbedrijf in de Limburgse gemeente deels stilgelegd. Volgens de gemeente heeft Claessen Tankcleaning zich niet gehouden aan de vergunningvoorschriften bij de schoonmaak van tankwagens met het kankerverwekkende benzeen. Het bedrijf moet stoppen met het reinigen van tankwagens met benzeen totdat aan alle vergunningen is voldaan. Als het bedrijf zich daar niet aan houdt, dreigt de gemeente met een dwangsom die kan oplopen tot 100.000 euro. De gemeente greep in na een publicatie in NRC vorige week over vermeende misstanden in het bedrijf.

De publicatie in NRC voor Venlo was voor de gemeente reden om in te grijpen, blijkt uit de antwoorden donderdag van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Bij een onaangekondigde controle vorige week donderdag bleek, dat de installatie voor het reinigen van benzeenwagens niet voldoet, aldus het college. "Daarom hebben wij op 31 juli 2023 besloten tot het stilleggen van de benzeenreinigingen en het opleggen van een last onder dwangsom."

Volgens de gemeente werkt een benzeenfakkel op het bedrijfsterrein niet naar behoren. Daarmee moet benzeen worden afgefakkeld om te voorkomen dat die in het milieu terechtkomt. Zolang die fakkel niet naar behoren werkt moet het bedrijf voor elke tankwagen met benzeen die schoongemaakt wordt, een boete van 25.000 euro betalen, tot een maximum van 100.000 euro per overtreding.

Tientallen liters benzeen

Claessen Tankcleaning laat in een verklaring weten het niet eens te zijn met de last onder dwangsom. Hierover is het bedrijf naar eigen zeggen ook nog in overleg met de gemeente. Verder zegt de onderneming zich niet te herkennen in verschillende door NRC benoemde misstanden.

NRC schreef onder meer dat het bedrijf wekelijks tientallen liters kankerverwekkend benzeen ongezuiverd in de Maas zou lozen. Zowel het bedrijf zelf als de gemeente ontkennen dit. "Afvalwater van het bedrijf wordt eerst via de eigen zuivering gereinigd en geloosd op het gemeentelijk riool en deze mondt uit op de Riool Water Zuiveringsinstallatie (RWZI) van het Waterschap Limburg en dan pas op de Maas", liet het college van burgemeester en wethouders donderdag weten in antwoorden op vragen uit de gemeenteraad.

Het Openbaar Ministerie heeft al laten weten een oriënterend onderzoek in te stellen om te kijken of er strafrechtelijk kan worden ingegrepen bij het bedrijf.