Clicky


RDW neemt maatregelen vanwege late levering nieuwe tachograaf

RDW neemt maatregelen vanwege late levering nieuwe tachograaf
04-08-2023 10:13 | Transport | auteur Redactie

RIJSWIJK - Het RDW neemt extra maatregelen vanwege de late beschikbaarheid van een nieuwe versie van de tachograaf, de zogenaamde Smart Tacho 2, en de lange opbouwtijd van tachograafplichtige voertuigen. Dat meldt het RDW.

De maatregelen gaan over het bepalen van de datum eerste toelating (DET) en het langer openzetten van de planning voor het maken van een afspraak. Dit is noodzakelijk vanwege de late en beperkte levering van de nieuwe tachograaf die hiervoor nodig is.

Noodzaak extra maatregelen

"We zien dat de impact van deze kwestie groot is voor de branche en onze erkenninghouders. De verwachting is dat er voor 21 augustus meer bedrijfswagens worden aangeboden voor een keuring en er drukte ontstaat bij RDW-erkenninghouders om een nieuwe tachograaf in te bouwen", aldus het RDW. 

"Vanaf 21 augustus 2023 moeten namelijk alle nieuw te registreren tachograafplichtige voertuigen (>3500kg) voorzien worden van de nieuwste generatie G2V2 2.0 Smart Tachograaf. Dit gaat niet lukken in dit korte tijdsbestek. Zowel wij als de branchepartijen maken ons hier zorgen over. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ons gevraagd of wij hier iets in kunnen betekenen. Wij hopen met de onderstaande maatregelen te helpen in een soepele overgang."

Maatregelen

De maatregelen die RDW per direct gaat nemen, gaan over:

Datum eerste toelating (DET) bepalen

Meer tijd om een afspraak te plannen (het langer openzetten van de planning)

Datum eerste toelating bepalen

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van de nieuwe tachograaf, heeft RDW besloten om tot 31 december 2023 onder toepassing van artikel 7, van Bijlage II van de Regeling voertuigen de datum eerste toelating te bepalen. Aan aanvragers vraagt het RDW het volgende:

Geef op het aanvraagformulier aan op welke basis de DET afwijkend moet worden vastgesteld:
a) De DET wordt vastgesteld op basis van het voertuigidentificatienummer (artikel 7 lid 1,2 en 3).
OF
b) De DET wordt vastgesteld aan de hand van een fabrieksverklaring voorzien van een productiedatum of de productiedatum op het CVO (artikel 7 lid 4).

De Datum Eerste Toelating wordt normaal gesproken bepaald bij de tenaamstelling van het voertuig. Het is van belang dat voertuigen die via de Versnelde Regeling een kenteken hebben gekregen vóór 21 augustus 2023 worden tenaamgesteld. Als dit niet gebeurt, is alsnog een G2V2 tachograaf verplicht.

Meer tijd om een afspraak te plannen

Voor de eerste opnames wordt vanaf halverwege augustus de termijn verlengd tot 31 december 2023. Dat houdt in dat het mogelijk is om voor deze voertuiggroep een afspraak te makenop langere termijn.

Let op: Alleen wanneer u vóór 21 augustus 2023 een aanvraag indient, kan het voertuig een DET voor 21 augustus krijgen en met een G2V1 type tachograaf zijn uitgerust.

Tegemoetkoming

"Met deze mogelijkheden hopen we onze erkenninghouders en de branche tegemoet te komen en de overgang naar de Europese wetgeving op een passende manier te laten verlopen", aldus het RDW.

Voor vragen kunt u terecht bij het Technisch Kenniscentrum via het telefoonnummer 088 008 7477.