Clicky


Nederland stopt steun via Nigerese overheid vanwege coup

Nederland stopt steun via Nigerese overheid vanwege coup
04-08-2023 13:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland schort de "directe samenwerking" met de Nigerese centrale overheid op, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. In het Afrikaanse land is een staatsgreep gepleegd. Steun aan ontwikkelings- en veiligheidsprojecten die via de landelijke overheid lopen, worden stilgezet melden ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Miljoenen aan steun, bijvoorbeeld aan een gezondheidsproject en een programma om het gevangeniswezen te versterken, worden opgeschort.

Het ministerie kijkt ook naar programma's die wel kunnen doorlopen. "We onderzoeken welke hulpprojecten via VN & ngo’s kunnen doorgaan om de bevolking te ondersteunen, zoals voor water en voedsel", schrijft Schreinemacher op X, voorheen Twitter.

Beperken van migratie

Deze programma's lopen bijvoorbeeld via de Verenigde Naties of andere internationale organisaties, maar niet via de centrale overheid. Het kabinet wil namelijk niet samenwerken met de coupplegers.

Niger is voor Europa ook een strategisch belangrijk land dat een rol kan spelen in het beperken van migratie. Schreinemacher was eerder dit jaar samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in Niger om afspraken te maken tegen irreguliere migratie en mensensmokkel en ter verbetering van grensbewaking. Ook de uitwerking van de afspraken wordt op pauze gezet "in afwachting van verdere ontwikkelingen in Niger".

De coupplegers brachten vorige week de gekozen regering ten val. President Mohamed Bazoum zit sindsdien vast.