Clicky


Nederlanders (52 en 20) dood door noodweer Slovenië

Nederlanders (52 en 20) dood door noodweer Slovenië
04-08-2023 14:47 | Buitenland | auteur ANP

LJUBLJANA - [update 21:30 uur] Twee Nederlanders zijn om het leven gekomen door het noodweer dat Slovenië de afgelopen dagen teistert. Het zijn twee mannen, van 52 en 20 jaar uit Gouda, zo bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken berichtgeving van RTL Nieuws. Eerder meldde de Sloveense politie dat het om een 52-jarig en een 19-jarig slachtoffer ging. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verleent consulaire bijstand aan de nabestaanden, aldus de woordvoerster.

Volgens de Sloveense politie maakten ze een tocht bij een berg in het noorden van het land, de Veliki Draški. Het is niet duidelijk waaraan ze zijn overleden, mogelijk zijn ze geraakt door bliksem. De Veliki Draški is een berg van ongeveer 2200 meter hoog in het noorden van het land, niet ver van de plaats Bled.

Er is ook sprake van een derde dodelijk slachtoffer, een bejaarde man uit Slovenië zelf. Zijn stoffelijk overschot werd gevonden bij zijn woning in de buurt van het dorpje Kamnik, ten noorden van de hoofdstad Ljubljana.

Sinds donderdagavond wordt het land, dat erg populair is onder Nederlandse toeristen, getroffen door hevige regenval. In 24 uur tijd viel in het noorden van Slovenië de hoeveelheid neerslag die doorgaans in een hele maand valt. Een belangrijke autoweg die de hoofdstad Ljubliana verbindt met het noorden van het land werd afgesloten. Meerdere dorpen in het noorden zijn volgens de autoriteiten door het water van de buitenwereld afgesloten. Ook waait het hard en zijn er veel onweersbuien.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een waarschuwing toegevoegd aan het reisadvies voor Slovenië. "Er is een hoog risico dat er meer overstromingen en aardverschuivingen ontstaan", schrijft het ministerie. "De situatie kan snel veranderen. Op verschillende plekken zijn wegen, waaronder hoofdwegen, niet begaanbaar voor verkeer." Reizigers krijgen het advies om aanwijzingen van lokale autoriteiten op te volgen en mediaberichten in de gaten te houden. Het reisadvies blijft ondanks de waarschuwing op groen.