Clicky


Russische oppositieleider Navalni veroordeeld tot 19 jaar cel

Russische oppositieleider Navalni veroordeeld tot 19 jaar cel
04-08-2023 16:34 | Buitenland | auteur ANP/AFP

MELECHOVO - [update 19:15 uur] De Russische oppositieleider Aleksej Navalni (47) is vrijdag veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf voor extremisme. Dat meldt zijn woordvoerster. Hij zit momenteel een celstraf van 11,5 jaar uit in een strafkolonie op ongeveer 250 kilometer ten oosten van Moskou. De rechtszaken tegen Navalni worden beschouwd als schijnprocessen.

Het jongste proces tegen Navalni begon in juni en draait om onder meer het oprichten en financieren van een extremistische organisatie. Aanklagers hadden vorige maand twintig jaar cel geëist. Het vonnis werd achter gesloten deuren uitgesproken in Navalni's strafkolonie in Melechovo. De prominente tegenstander van president Vladimir Poetin werd eerder al veroordeeld voor fraude en minachting van de rechtbank.

Op videobeelden van de rechtszitting was te zien hoe Navalni een zwart gevangenisuniform droeg en met zijn armen over elkaar stond terwijl hij naar de vonnissen luisterde. Navalni had aan de vooravond van het vonnis zelf al voorspeld dat hij een "stalinistische" straf van nog eens ongeveer 18 jaar zou krijgen. Ook een medewerker van Navalni die eerder zijn YouTube-kanaal beheerde, Daniel Cholodny, kreeg tijdens dezelfde rechtszaak acht jaar cel.

'Puur onrecht'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de uitspraak "een onrechtvaardige conclusie van een onrechtvaardig proces". Volgens het ministerie heeft het Kremlin "jarenlang geprobeerd om Navalni het zwijgen op te leggen en willen voorkomen dat zijn oproepen tot transparantie en verantwoording het Russische volk bereiken". Volgens Londen blijkt het uit proces de "minachting" van Rusland ten opzichte van de mensenrechten.

Ook de EU uit scherpe kritiek op de uitspraak van de Russische rechter. "Het meest recente vonnis in het zoveelste schijnproces tegen Aleksej Navalni is onacceptabel", schrijft Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, op X, voorheen bekend als Twitter. "Deze willekeurige veroordeling is een reactie op zijn moed om zich kritisch uit te spreken over het Kremlin."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, noemt de nieuwe veroordeling van Navalni op sociale media simpelweg "puur onrecht". Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen "om Navalni onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten, en hetzelfde te doen voor alle andere politieke gevangenen".