Clicky


Noodweer teistert zuiden Oostenrijk

Noodweer teistert zuiden Oostenrijk
04-08-2023 22:38 | Buitenland | auteur ANP/DPA

KLAGENFURT - In het zuiden van Oostenrijk hebben meerdere gemeenten alarm geslagen vanwege overstromingen als gevolg van de zware regenval. Hulpdiensten zijn massaal ingezet. Meteorologen waarschuwen voor nog meer zware regenval.

In de gemeente Sankt Paul im Lavanttal in de deelstaat Karinthië zijn uit voorzorg zeventig huizen geëvacueerd. Bewoners werd gevraagd met de meest noodzakelijke spullen naar vrienden en familie te gaan en er werd een noodopvang ingericht. Ook in andere plaatsen waren evacuaties.

Hevige regenval veroorzaakte vrijdag modderstromen en overstromingen. Op de Ljubelj-bergpas viel binnen 24 uur evenveel regen als normaal in een hele maand valt. In Klagenfurt, de hoofdstad van Karinthië, dreigt een dam door te breken, waardoor het stadsdeel Viktring deels onder water dreigt te komen staan. Bewoners zijn opgeroepen zich voor te bereiden.

Ergste natuurramp

President Alexander Van der Bellen dankte op X, voorheen Twitter, de hulpdiensten voor hun inzet. "Ik wil alle hulpdiensten die in de storm worden ingezet bedanken voor hun werk. Blijf goed voor elkaar zorgen."

Ook buurland Slovenië wordt geteisterd door noodweer. Daar zijn door het noodweer minstens drie doden gevallen, onder wie twee Nederlanders. 16.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. Premier Robert Golob zei volgens het Sloveense persbureau STA dat het de ergste natuurramp is die het land in meer dan dertig jaar heeft getroffen.