Clicky


Amsterdam loopt ondanks regen uit voor 26e Canal Parade

Amsterdam loopt ondanks regen uit voor 26e Canal Parade
05-08-2023 14:32 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Amsterdam is zaterdag uitgelopen voor de 26e Canal Parade. Het is druk langs de Amsterdamse grachten, vooral langs de Prinsengracht richting de Vijzelstraat en de Leidsestraat, ondanks de regen die af en toe de kop opsteekt.

Naarmate de bootparade vordert, neemt de drukte in de stad toe. Het publiek is uitgedost met pridevlaggen, glitterkleren, hoedjes en sjaals. De toeschouwers zijn goed voorbereid op de regen, met onder meer regenjassen, poncho's en paraplu's. Ze staan langs de kant te dansen of zitten op stoeltjes, balkons en daken. Ook zijn er partytenten opgezet waaronder geschuild kan worden. Op de grachten zelf is het eveneens druk met boten die kort achter elkaar varen en waarop fanatiek wordt gedanst.

De botenparade is onderdeel van de tweeweekse Queer & Pride. Alle boten doen op hun eigen manier mee aan het thema #YouAreIncluded en worden vooropgegaan door een boot van de Trans Pride commissie. Dit jaar doen onder meer twee Surinaamse boten mee, in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Een van de boten is verzorgd door de Surinaamse singer-songwriter Jeangu Macrooy. Een andere primeur is de boot van ARTIS. De Amsterdamse dierentuin wil met de boot versierd met allerlei planten en bloemen duidelijk maken dat queer natuurlijk is.

Canal Parade is live te volgen op NPO1.