Clicky


Waterpeil zakt langzaam in Slovenië, dodental door storm loopt op

Waterpeil zakt langzaam in Slovenië, dodental door storm loopt op
07-08-2023 11:44 | Buitenland | auteur ANP/DPA

LJUBLJANA - Na noodweer in Slovenië verwacht het nationale milieuagentschap op maandag nog maar een paar regenbuien. Het waterpeil van de rivier de Mur, op de grens met noorderbuur Oostenrijk, is sinds zondagavond aan het dalen. Het gevaar voor aardverschuivingen blijft, vanwege de natte grond. Het Sloveense persbureau STA meldt maandag dat het noodweer nog twee dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Dat brengt het totale dodental op zes.

Overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakten afgelopen week enorme schade in Slovenië. Dorpen werden geëvacueerd, wegen en spoorwegen stonden onder water en er brak een dam door in het oosten van het land. Premier Robert Golob schatte de totale schade op meer dan 500 miljoen euro. Hij sprak van "de ergste natuurramp" sinds het land in 1991 een onafhankelijke staat werd.

Om de ravage in Slovenië op te ruimen heeft het land bij de Europese Unie gevraagd om tientallen graafmachines en noodbruggen. Ook bij de NAVO vroeg het land om extra bruggen, vijf militaire helikopters en tweehonderd militairen voor reddingsoperaties en hulpverlening.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook twee Nederlanders, werd vrijdag bekend. Met meerdere andere Nederlanders werden als vermist opgegeven, maar meldden zich later alsnog. Zondagavond zijn bussen met in totaal ruim negentig Nederlanders uit het noorden van Slovenië terug naar Nederland vertrokken.