Clicky


Vijftien demonstranten opgepakt bij Vliegbasis Volkel

Vijftien demonstranten opgepakt bij Vliegbasis Volkel
09-08-2023 12:27 | Binnenland | auteur ANP

VOLKEL - [update 17:50 uur] De meeste mensen die woensdag werden aangehouden bij een demonstratie bij Vliegbasis Volkel, zijn weer vrijgelaten. Dat laat de politie weten.

In totaal werden vijftien mensen aangehouden, elf van hen waren aan het einde van de dag weer op vrije voeten. Vier anderen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, zitten nog vast bij de marechaussee.

Alle actievoerders werden aangehouden, omdat ze toegang probeerden te verkrijgen tot de vliegbasis door een gat te graven onder het hekwerk door. "En dat is verboden", zei een woordvoerder eerder op woensdag. De actie bij de vliegbasis was van tevoren al aangekondigd. Tot 10 augustus wordt daar actie gevoerd tegen kernwapens en CO2-uitstoot. Woensdag wilden de actievoerders een of meerdere tunnels onder het hek door graven. Daarna wilden ze op de landingsbaan gaan zitten "om te stoppen met oefenen voor oorlog en vernietiging", staat op de site onkruitvergaatniet.nl.

Dinsdagochtend werden al tien mensen aangehouden op de vliegbasis. De tien waren over het hek geklommen en op de start- en landingsbaan gaan zitten. Ze werden aangehouden omdat ze zich op verboden terrein begaven.