Clicky


Duitse douane kan nu ook volle containers controleren met drugsspeurhond

Duitse douane kan nu ook volle containers controleren met drugsspeurhond
09-08-2023 17:09 | Criminaliteit | auteur Redactie

BREMEN - Woensdag 9 augustus 2023 heeft de Duitse douane in de Bremerhaven een nieuwe methode voor Detectie van verdovende middelen in zeecontainers gepresenteerd waarbij lucht uit de binnenkant van de container gehaald wordt. Deze lucht uit de container wordt aangeboden middels een geurdrager bij drugsspeurhonden die kunnen achterhalen of er drugs in de container zitten. De methode is ontwikkeld door het hoofddouanekantoor in Bremen met medewerking van de Douanehondenschool in Bleckede.

De nieuwe technologie breidt het toepassingspotentieel van de Drugsspeurhonden bij de douane uit en is een aanvulling op de vorige succesvol gebruikte technieken om drugssmokkel te voorkomen.

"Tot nu toe mochten we speurhonden alleen inzetten op zeecontainers als deze toegankelijk was voor de hond. Met volle containers en volumineuze goederen was dit pas na het tijdrovende uitladen van de container mogelijk. Nu kunnen we een groter aantal containers in kortere tijd direct ter plaatse controle met de drugsspeurhonden", legt Nicole Tödter uit, hoofd van het hoofddouanekantoor in Bremen. Trots voegt zij toe: "Ik ben bijzonder blij dat de nieuwe afzuigtechnologie is ontwikkeld door een hondengeleider van mijn hoofddouanekantoor."

De gebruikte extractietechnologie wordt ook op een geurdrager gegenereerd, die ook op een later tijdstip beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Zo kan de sample ook op een later tijdstip gebrukt worden wanneer de speurhonden bijvoorbeeld (nog) niet op locatie zijn.

Bovendien kan de geurdrager ook vervangen worden door een lichtere rugzakuitvoering. Met deze rugzak kan ook de binnenlucht van bijvoorbeeld hele hoog of dicht bijelkaar gestapelde containers worden afgezogen.