Clicky


Ruim 50 doden bij brand op Maui, historische badplaats verwoest

Ruim 50 doden bij brand op Maui, historische badplaats verwoest
11-08-2023 10:31 | Buitenland | auteur ANP

LAHAINA - [update 11:35 uur] Hevige bosbranden in het westen van het Hawaïaanse eiland Maui hebben meer dan vijftig levens geëist en een historische badplaats, Lahaina, grotendeels in de as gelegd. Het dodental dat op 53 staat, zal nog verder stijgen volgens de politiechef John Pelletier. De politie verwacht in de smeulende ruïnes nog meer stoffelijke resten te vinden.

De badplaats op het eiland Maui circa 130 kilometer ten oosten van Honolulu, is volgens burgemeester Richard Bissen volledig verwoest. Lahaina was in de 19e eeuw tientallen jaren de hoofdstad van het koninkrijk Hawaï. Het had tal van historische panden en was een geliefde badplaats. Zo zijn onder meer twee kerken uit de eerste helft van de 19e eeuw verloren gegaan. Van het oude centrum is volgens ooggetuigen niets meer over. De gouverneur van Hawaï, Josh Green, schatte dat 80 procent van de stad verloren is gegaan.

Ten minste drie grote branden braken dinsdagavond uit op het eiland. Door de branden, die werden aangewakkerd door orkaanwinden, moesten meer dan 11.000 mensen van het eiland worden geëvacueerd. De kustwacht moest inwoners redden die de zee in waren gevlucht om aan de rook en vlammen te ontsnappen.

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft zijn medeleven met de slachtoffers en steun aan de reddingswerkers betuigd. Hij zei "de beelden van de catastrofale bosbranden" op Maui schokkend te vinden en dat "Nederland naast de VS staat in deze beproevende tijden".