Clicky


Opgave Mathieu van der Poel na val op WK mountainbike

Opgave Mathieu van der Poel na val op WK mountainbike
12-08-2023 18:28 | Sport | auteur ANP

GLENTRESS FOREST - Voor Mathieu van der Poel eindigde de crosscountry op de WK mountainbike in Schotland al na amper drie minuten. In de zogenoemde 'startloop', nog voor het begin van de eerste van acht ronden, ging hij in een makkelijke bocht onderuit. "Een domme fout", oordeelde hij zelf.

Een week geleden veroverde hij nog de wereldtitel op de weg. "Jammer dat dit nu iets afneemt van de euforie over die zege." De wereldtitel was voor de Brit Tom Pidcock, een renner die Van der Poel ook op de weg en in het veldrijden regelmatig treft. Pidcock had de wegrace laten schieten om optimaal voorbereid aan de start van de mountainbikerace te staan.

Twee jaar geleden viel Van der Poel bij de Olympische Spelen in Tokio ook al in de crosscountry. Toen leverde dat een rugblessure op. Daarna fietste hij een kleine twee jaar niet meer op de mountainbike.

"Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. De schade valt wel mee, al viel ik wel op dezelfde kant als vorige week in de wegwedstrijd. Maar dat is één ding: ik ben vooral boos op mezelf. Dit is gewoon mijn eigen fout", vertelde Van der Poel niet veel later bij de teambus. "Mijn voorwiel gleed weg op dat grind, het makkelijkste deel van het parcours nota bene."

Sinds Tokio reed hij geen MTB-wedstrijden meer en zijn ambitie om in Parijs te starten werd niet door iedereen begrepen. Zeker niet omdat het wegparcours hem goed moet liggen en een combinatie lastig lijkt. "Maar ik twijfel niet. Ik heb hier deze week weer gemerkt hoe leuk ik het mountainbiken vind. En ik wil ook gewoon bewijzen dat het kan."

Feit is dat Van der Poel net als in Tokio, waar hij laat arriveerde, zich amper had voorbereid op de mountainbikewedstrijd. Het wegwielrennen staat dat amper toe. Bondscoach Gerben de Knegt weet de val op het parcours van Glentress Forest er niet aan. "Natuurlijk is een korte voorbereiding lastig, maar hij valt hier in de makkelijkste bocht van het parcours, na amper 3 minuten wedstrijd. Mathieu heeft in het verleden ook bewezen dat hij niet veel bevestiging nodig heeft."

Vooraf was zijn uitgesproken ambitie op een plaats bij de eerste tien tot vijftien renners te finishen. Daarmee zou hij voor Nederland een zeker ticket voor de Spelen van Parijs binnenhalen, door hem dan zelf in te vullen. Vrijdag bleek dat eigenlijk al niet meer nodig dankzij de vijfde plaats van Tom Schellekens bij de beloften. "Ik moet Tom daarvoor bedanken", sprak Van der Poel. "Het is zonde om een mooie week zo af te sluiten."