Clicky


Brand bij Zuid-Franse campings Saint-André onder controle

Brand bij Zuid-Franse campings Saint-André onder controle
15-08-2023 11:28 | Buitenland | auteur ANP/AFP/BELGA

SAINT-ANDRÉ - De grote brand bij de Zuid-Franse plaats Saint-André is onder controle, maar het risico blijft bestaan dat het vuur weer oplaait. Dat meldt de prefect van het departement Pyrénées-Orientales, Rodrigue Furcy.

Het grootste deel van de 3000 kampeerders die maandagavond werden geëvacueerd van drie campings in de buurt, kunnen naar hun verblijfplaats terugkeren. "Met uitzondering van zo'n 350 tot 400 mensen", aldus de prefect.

Bij de brand, niet ver van de Spaanse grens, vielen geen doden of zwaargewonden. Volgens de nieuwszender France Info werd wel een dertigtal mensen behandeld nadat ze rook hadden ingeademd. Ook liepen twintig brandweerlieden lichte verwondingen op. In totaal werden bij de operatie 650 brandweerlieden ingezet.

Brand snel verspreid

500 hectare ging in vlammen op en zeker acht woningen werden door de brand vernield. Tientallen andere huizen liepen schade op. De brand kon zich snel verspreiden door een combinatie van heet weer, droogte en een sterke wind. De regio waar de brand plaatsvond had al langer te lijden onder een uitzonderlijke droogte.

Het getroffen gebied is populair onder toeristen, onder wie ook Nederlanders. Bij de Nederlandse alarmcentrales hebben zich vooralsnog niet veel vakantiegangers gemeld met problemen. De ANWB kreeg maandagavond een paar telefoontjes binnen van Nederlanders die moesten worden geëvacueerd, maar dat waren vooral verzekeringsgerelateerde vragen, zegt een woordvoerder. Van letsel of schade aan voertuigen is geen sprake. Wel kwam één melding binnen van een Nederlander wiens tent in vlammen was opgegaan.